Onsdagsaudiensen: Paven fortalte hvorfor han valgte navnet Benedikt

Vatikanet, 27. april 2005 (VIS) - I sin første onsdagsaudiens, som ble holdt i formiddag på Petersplassen foran 15 000 mennesker, takket paven igjen Gud for at han hadde valgt ham som Peters etterfølger, og forklarte hvorfor han hadde valgt navnet Benedikt.

Den Hellige Far snakket om de følelser han har hatt ved begynnelsen av sin tjeneste: "ærefrykt og takknemlighet til Gud, som overrasket meg mer enn noen da han kalte meg til å etterfølge apostelen Peter; og indre beven for storheten i oppgaven og det ansvaret som er betrodd meg. Men likevel henter jeg ro og glede av vissheten om Guds hjelp, hjelpen fra Hans allerhelligste Mor, Jomfru Maria, og fra vernehelgenene. Jeg føler meg også støttet av det åndelige nærværet til hele Guds folk, som jeg fortsatt ber følge meg med stadig bønn, som jeg også gjentok på søndag."

"Idet jeg starter opp igjen onsdagsaudiensene," fortsatte han, "ønsker jeg å si noe om det navnet jeg valgte da jeg ble biskop av Roma og hyrde for den universelle kirke. Jeg valgte å kalle meg Benedikt XVI med det for øye å knytte an til den ærede pave Benedikt XV som førte Kirken gjennom turbulente tider under den første verdenskrig. Han var en sann og modig fredens profet som kjempet hardt og tappert, først for å unngå krigens drama og siden for å begrense dens grusomme følger. Jeg setter min tjeneste i hans fotspor, i tjeneste for forsoning og harmoni mellom folkeslag. Og jeg er dypt overbevist om at det store godet som freden er, fremfor alt er en gave fra Gud. Det er en skjør og dyrebar gave som må søkes, beskyttes og bygges, dag etter dag og med alles bidrag."

"Navnet Benedikt kaller også frem den bemerkelsesverdige skikkelsen vi har i "patriarken for vestens munkevesen", den hellige Benedikt av Nursia, vernehelgen for Europa sammen med Kyrillos og Methodios. Den store utbredelsen av benediktinerordenen har øvet en enorm innflytelse på spredningen av kristendommen over det europeiske kontinent. Av denne grunn er den hellige Benedikt høyt aktet i Tyskland, og særlig i Bayern, mitt eget fødeland; han står som et fundamentalt referansepunkt for Europas enhet og et kraftfullt kall til de ubestridelige, kristne røtter som europeisk kultur og sivilisasjon har."

Paven påkalte den hellige Benedikts hjelp "til å holde fast Kristi sentrale plass i våre liv. Måtte han alltid være først i våre tanker og i all vår gjerning!"

Før han avsluttet kunngjorde Benedikt XVI at, i likhet med Johannes Paul II, som i begynnelsen av sitt pontifikat hadde fortsatt refleksjonene om de kristne dydene, som pave Johannes Paul I hadde begynt på, ville han i audiensene de kommende uker ta opp igjen "kommentarene som Johannes Paul II hadde forberedt over annen del av Salmenes bok og Salomos høysang, som er til vesper. Fra neste onsdag vil jeg begynne akkurat der hans katekese ble avbrutt etter onsdagsaudiensen 26. januar."

Den Hellige Far leste opp korte sammendrag av sin katekese, som ble holdt på italiensk, på forskjellige andre språk: engelsk, fransk, spansk og tysk. Deretter kom han med noen korte hilsener til ulike grupper på kroatisk, slovensk og polsk, og avsluttet med å hilse de 1000 troende fra erkebispedømmet Spoleto-Norcia (Norcia=Nursia som altså den hellige Benedikt var fra) i Italia, som var ledsaget av erkebiskop Riccardo Fontana.

VIS - Vatican Infomation Service/ KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (27. april 2005)

av Webmaster publisert 27.04.2005, sist endret 27.04.2005 - 19:00