Johannes Paul IIs privatsekretær utnevnt til erkebiskop av Kraków

Benedikt XVI utnevnte sist fredag pave Johannes Pauls tidligere personlige sekretær, Stanislaw Dziwisz, til ny erkebiskop av Kraków. Dziwisz, 66, etterfølger kardinal Franciszek Macharski, 78, som har levert sin avskjedssøknad av aldersgrunner, melder Vatikanets pressekontor.

Etter kunngjøringen sist fredag, dro erkebiskop Dziwisz for å be ved Johannes Paul IIs grav. "Jeg opplever at jeg er blitt sendt fra St. Peters grav til St. Stanislas'," uttalte han til Vatikanradioen. St. Stanislas' grav er i katedralen i Kraków, Polen. "Og jeg har en dyp tillit til at Den hellige Far, vil ledsage meg på denne reisen. Derfor vil jeg ikke være alene, men sammen med ham," uttalte han. "Jeg håper inderlig at byen Kraków så vel som hele erkebispedømmet vil ta i mot meg som et trofast vitne for Den hellige Far som vi alle elsker så høyt. Jeg har bedt spesielt om dette ved hans grav i dag," sa erkebiskopen.

Stanislaw Dziwisz ble født 27. april 1939 i Raba Wyzna i erkebispedømmet Kraków. Han ble ordinert til prest i 1963 av daværende erkebiskop Karol Wojtyla av Krakow.

Fra 1966 til 1978 gjorde han tjeneste som privatsekretær for erkebiskop Wojtyla, og etter at Wojtyla ble pave Johannes Paul II fortsatte han som hans privatsekretær gjennom hele hans pontifikat. Til sammen har Dziwisz altså gjort tjeneste for Joahnnes Paul II i 39 år. Han ble bispeviet av Johannes Paul II i 1998 og utnevnt til erkebiskop i 2003.

Erkebiskop Dziwisz er forfatter av en bok på polsk om drapsforsøket på Johannes Paul II i 1981: "Jeg har rørt ved dette mysteriet" (Lublin 2001) Han er visepresident for Johannes Paul II stiftelsen og utnevnt til æresdoktor ved Det katolske universitet i Lublin.

Mandag 6. juni, tre dager etter utnevnelsen, ble erkebiskop Dziwisz mottatt i offisiell audiens hos pave Benedikt XVI. Hvorvidt spørsmålet om pave Johannes Paul IIs personlige notater var på dagsorden da, er ikke kjent. I et intervju med polsk radio forrige helg opplyste Dziwisz om at han ikke har brent disse dokumentene slik paven ba om i sitt testamente. Dziwisz var forøvrig den ene av to personer som var nevnt ved navn i pavens testamente. I følge eksperter i Roma er det opp til Benedikt XVI hva som nå skjer med den forrige pavens notater.

Det hadde vært rykter i Roma noen uker om at erkebiskop Dziwisz ville bli utnevnt til ny erkebiskop av Kraków. At Benedikt XVI valgte nettopp fredag 3. juni, som i år var dagen for Jesu Hjertefest, som dato for utnevningen, er neppe noen tilfeldighet. Krakow var det første bispedømmet som feiret den liturgiske høytiden for Det hellige Hjerte. Skytshelgenen til den nye erkebiskopen, St. Stanislas, en martyr fra det 11. århundrede, er også skytshelgen for Kraków.

Etter pave Johannes IIs død har erkebiskop Dziwisz fortsatt å gjøre tjeneste i Vatikanet, men hans formelle plikter har ikke matchet den ekstraordinære innflytelsen han har utøvet som pavens høyre hånd i over 25 år. Pave Benedikt har tatt med seg sin assistent, den tyske presten Georg Ganswein, som sin privatsekretær.

Zenit/KathPress/CWN - Catholic World News/Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (8. juni 2005)

av Webmaster publisert 09.06.2005, sist endret 09.06.2005 - 13:46