Valfart til Røldal 7. - 8. juli

Foto: Stig-Arne Nilsen
Røldal stavkirke
St. Olav menighet i Oslo arrangerer valfart til Røldal stavkirke i Hordaland 7. og 8. juli, og gjenopptar med det en valfartstradisjon med røtter helt tilbake i katolsk middelalder.

Valfarten til det helbredende krusifiks i Røldal, som fremdeles henger i stavkirken, pågikk helt fram til 1840-årene da valfarten og tilhørende "hemmelig" gudstjeneste i den gamle kirken ble forbudt av norske myndigheter. Det ble sagt at krusifikset svettet under messen jonsoknatt, og denne svetten hadde helbredende virkning. Et stort antall krykker og lignende remedier som gjennom årene ble etterlatt bak alteret i Røldal kirke, taler sitt tydelige språk både om tilstrømningen av pilegrimer og om helbredelse. Når 7. juli er valgt som valfartsdag, er det fordi jonsokkvelden etter den gamle kalender ble feiret på denne dato.

Valfarten går med buss fra Oslo, og denne turen er fulltegnet. Men det skal feires katolske messer i Røldal stavkirke 7. juli og i Seljord kirke i Telemark 8. juli, og disse er åpne for alle. Messen i Røldal er torsdag 7. juli kl. 2300, og i Seljord fredag 8. juli kl. 1300. Celebranter ved messene er pater Arnfinn Haram OP og pater Joseph Mulvin OP. De er også med på valfarten som veiledere.

St. Olav menighet arrangerer valfart til Røldal også 7. og 8. juli 2006, og det er ennå noen ledige plasser på denne turen. Interesserte kan melde seg på til Helge Magnus Iversen, tlf. 99 100 929 eller e-post hel-iv@online.no.

KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (30. juni 2005)

av Webmaster publisert 30.06.2005, sist endret 30.06.2005 - 15:25