Paven sjokkert over drapet på broder Roger

 Se også:

Under den ukentlige onsdagsaudiensen 17. august uttrykte pave Benedikt XVI sin sorg over broder Rogers død. Paven sa at han var sjokkert og trist over drapet på broder Roger, stifteren av Taizé-fellesskapet og en av verdens ledende økumeniske figurer.

En tydelig beveget pave Benedikt fortalte at han hadde mottatt den triste og "forferdelige" nyheten om morgenen. Det var desto mer sjokkerende fortalte paven, fordi han hadde mottatt "et veldig rørende og veldig vennlig" brev fra broder Roger dagen før.

I brevet hadde broder Roger beklaget at helsen ikke tillot ham å delta under Verdensungdomsdagen, fortalte paven, men "med hele sitt hjerte ville han være sammen med paven og alle andre i Köln." "Han skrev at han fra dypet av sitt hjerte gjerne vil fortelle meg: 'Vi er i kommunion med deg og de som er samlet i Köln'," siterte paven fra brevet. "Med sin egen hånd skriver han at 'vår Taizé-kommunitet ønsker å vandre i kommunion med Den hellige far'," sa paven.

Broder Roger møtte pave Johannes Paul II en rekke ganger, første gang da broder Roger var invitert til II Vatikankonsil som teologisk ekspert. Som polsk erkebiskop besøkte Johannes Paul Taizé to ganger. I 1986 besøkte han fellesskapet under en av sine pavereiser. Under pave Johannes Paul IIs requiemmesse i Roma i april satt broder Roger på første rad og ble hilst personlig av pave Benedikt XVI, daværende kardinal Joseph Ratzinger

For mange av pilegrimene som deltok under paveaudiensen, kom nyheten som et sjokk. Hundretusenvis av mennesker, særlig ungdom, har besøkt det økumeniske klosterfellesskapet i Taize eller deltatt i dets aktiviteter andre steder. Paven trøstet dem: "I denne triste stund, må vi overgi til Herrens godhet hans trofaste tjeners sjel. Og vi vet at fra tristhet ... vil gleden gjenfødes," sa paven. "Broder Roger er i den evige godhets og kjærlighets hender og har nådd den evige glede," sa han.

CWN - Catholic World News (17. august 2005)