Biskop Gerhard Schwenzers preken i bispevielsesmessen

 Se også:

Biskop Gerhard Schwenzers preken ved Bernt Eidsvigs bispevielse i Trefodighetskirken i Oslo, lørdag 22. oktober kl 12.00

Høytelskede, tenk nøye over den stilling i Kirken som vår bror Bernt nå skal opphøyes til. Vår Herre Jesus Kristus som ble sendt av Faderen for å gjenløse menneskeheten, sendte selv ut sine tolv apostler i verden. Fylt av den Hellige Ånds kraft skulle de forkynne evangeliet for alle folk og samle dem til én hjord, hellige dem og lede dem. For at dette oppdrag skulle stå ved makt inntil tidenes ende, utvalgte apostlene egne medhjelpere. Ved håndspåleggelsen som meddeler embedets sakrament i dets fylde, gav de videre til disse medhjelpere den Hellige Ånds gave som de selv hadde mottatt av Kristus. Den fullmakt som ble gitt apostlene, er således blitt bevart fra slekt til slekt gjennom en ubrutt rekke av biskoper, og slik føres Frelserens verk videre og vokser helt inn i vår tid.

I biskopen og det presteskap som omgir ham, er vår Herre Jesus Kristus selv tilstede i vår midte som den evige Yppersteprest. Ved biskopens visdom og klokskap leder han dere gjennom pilgrimsferden her på jorden til den evige salighet i himmelen.

Ta derfor med takknemlighet og glede imot vår bror Bernt som vi biskoper nå ved håndspåleggelsen skal oppta i vårt kollegium. Vis ham ære som Kristi tjener og som forvalter av Guds mysterier. Han har fått det oppdrag å vitne om evangeliet, forkynne sannheten og oppdra dere til rettferdighet og hellighet. Kom ihu hva Kristus sa til apostlene: "Den som hører dere, hører meg, og den som avviser dere, avviser meg og ham som har sendt meg."

Og du, min kjære bror Bernt som Herren har utvalgt, du bør betenke at du er utvalgt blant mennesker for å være menneskers talsmann i de ting som hører Gud til. Bispeembedet er ikke noen personlig opphøyelse. Det er et oppdrag, og en biskop skal se på seg selv som en tjener, ikke som en hersker. For ifølge Mesterens bud skal den som er størst, være som den minste, og den som er Herre, skal være som en tjener. Forkynn budskapet i tide og utide, vis hver og en til rette med en lærers tålmodighet og klokskap. Be og ofre deg for det folk som er deg betrodd, og streb etter å nedkalle Kristi mangfoldige nådegaver fra hans overveldende skatter.

Som forvalter av Kristi mysterier i Oslo katolske bispedømme, skal du være en trofast leder og vokter. Som Faderens utvalgte til å råde over hans familie må du alltid ha den gode Hyrde for øye, så du kjenner dine får, og dine får kjenner deg. Den gode Hyrde nølte ikke med å gi sitt liv for fårene.

Vis faderlig og broderlig kjærlighet mot alle dem som Gud har betrodd deg, fremfor alt mot prestene og diakonene, som sammen med deg har del i Kristi embede, men også mot de fattige og svake, de fremmede og de hjemløse. Forman de troende til å samarbeide med deg i ditt apostoliske virke, og vær alltid villig til å lytte til det de har på hjerte. Vis din stadige omsorg for dem som ennå ikke tilhører Kristi ene hjord: også de er betrodd deg i Herren. Glem aldri at du med kjærlighetens bånd er knyttet til bispekollegiet i den katolsk Kirke, og at du derfor har et ansvar for alle menigheter og må være beredt til å hjelpe de kirker som lider nød. Gi akt på hele den hjord der den Hellige Ånd har innsatt deg for å styre Guds Kirke: i Faderens navn, for Kirken er du et bilde på ham, i Sønnens navn, for du har Jesu Kristi oppdrag som lærer, prest og hyrde, og i den Hellige Ånds navn, for det er han som gir Kristi Kirke liv og holder oss oppe i vår svakhet med sin kraft.

Amen.

KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (22. oktober 2005)