Ulike versjoner av mordet på den katolske presten i Tyrkia

 Se også:

Søndag ettermiddag den 5. februar ble en katolsk prest myrdet i Tyrkia. Den 61-årige italienske presten Andrea Santoro ble drept med to skudd mens han bad i kirken sin i byen Trabzon ved Svartehavet, nordøst i Tyrkia.

Andrea Santoro hørte til stiftet Roma, som hadde lånt ham ut til Den katolske kirken i Tyrkia. Han var tilknyttet Jesu små brødre, grunnlagt i begynnelsen av 1900-tallet av franskmannen Charles de Foucald som levde som eremitt i muslimske omgivelser i Algerie. Santoro var sogneprest i Roma før han bad om å få arbeide i Anatolien i Tyrkia "for å være et stille og bedende vitne for Jesus Kristus" i en muslimsk omverden.

De tyrkiske myndighetene og Den katolske kirken i Tyrkia gav på mandag helt ulike bilder av morderen. Mens de tyrkiske myndighetene snakker om en tenåring som skal ha agert på egenhånd, mener den lokale katolske kirkelederen tvertimot at mordet meget vel kan henge sammen med rekken av protester mot tegningene av profeten Muhammed, og en frivillig arbeider i fader Santoros kirke sier at hun så en voksen mann som ropte "Allah er stor!" på arabisk før han avfyrte to skudd.

- Jeg tror ikke at det var en tilfeldighet at mordet inntraff akkurat nå, ellers kunne det ha inntruffet når som helst, sa biskop Luigi Padovese på mandag til AsiasNews. Padovese er apostolisk vikar for Anatolia i Øst-Tyrkia.

- Også her er atmosfæren opphetet, selv om jeg ikke vil si at den er glødende. Og også her finnes det islamske fanatikere, sier biskop Padovese.

Ifølge andre teorier om mordet kan fader Santoro ha blitt myrdet av den lokale mafiaen på grunn av sitt arbeid med prostituerte. Mange kristne østeuropeiske kvinner innvandrer til Nordøst- Tyrkia, og mange av dem havner før eller senere i prostitusjon. I følge nyhetsbyrået Fides skal fader Santoro ha blitt truet på livet flere ganger.

Loredana Palmieri er en ung italiensk volontør som hjalp fader Santoro i kirken i Trabzon. Hun har fortalt nyhetsbyrået MISNA at hun gikk inn i kirken samtidig som morderen, men gjennom en annen dør kl 15.45.

- Fader Andrea var bare to meter fra oss, men så oss ikke komme fordi han bad med ryggen mot oss. Mannen til høyre for meg tok fram pistolen sin og ropte på arabisk "Allah er stor" og skjøt deretter to skudd innen han rømte.

Ifølge politiet skal flere vitner ha beskrevet en ung man på omkring 16 år. Men Loredana Palmieri er ikke helt enig.

- Jeg så ham på kloss hold. Han var en voksen man, med et voksent ansikt, sier hun.

Politiet på sin side søker etter en 16- eller 17-årig ung mann. Tyrkias utenriksminister Abdullah Gul sa på mandag at morderen trolig handlet på egen hånd, og at mordet ikke får skade Tyrkias gode rykte hva gjelder religiøs toleranse.

- Vi fordømmer på det sterkeste det som hendt... Vi tror det er en enkeltperson som ligger bak, sa Gul til pressen ifølge Reuters. Voldelige angrep på katolske prester er meget uvanlige i Tyrkia, og utenriksministeren understreket at det hovedsakelig muslimske Tyrkia, som ble en sekulær stat allerede på 1920-tallet, har en sterk tradisjon for religionstoleranse.

- I vårt samfunn er det en stor toleranse mellom religioner, sa han.

VR - Vatikanradioen / KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (7. februar 2006)

av Webmaster publisert 07.02.2006, sist endret 07.02.2006 - 16:03