Tenåring arrestert for mordet på fr. Andrea Santoro

En tenåring som er anklaget for mordet på den italienske misjonærpresten fr. Andrea Santoro sist søndag, har i følge den tyrkiske TV-stasjonen NTV innrømmet overfor politiet at han var påvirket av de nylig publiserte karikaturtegningene av profeten Muhammed.

Den 16 år gamle gutten ble arrestert i forbindelse med mordet på fr. Andrea Santoro (60) i den tyrkiske byen Trabzon ved Svartehavet. Presten befant seg i bønn i sin menighetskirke da han ble skutt.

Det ventes at pave Benedikt XVI vil besøke Tyrkia i november, som en respons på invitasjon fra den ortodokse patriarken av Konstantinopel, Bartholomeus I, for å fremme økumenisk dialog.

Recep Tayyip Erdogans regjering, som tidlig fordømte mordet på presten og lovet å arrestere gjerningsmannen, har gitt sin støtte til invitasjonen.

Mordet på fr. Santoro kom etter publiseringen av karikaturtegningene av profeten Muhammed, som ble publisert i visse vestlige aviser, og som mange muslimer har funnet blasfemiske.

Det er imidlertid "en hjerne bak det hele", sa den pavelige nuntius i Tyrkia, erkebiskop Antonio Lucibello, til AsiaNews den 7. februar.

"I det intense og overopphetede klima som ble skapt etter publikasjonen av karikaturene, er det innlysende at mennesker også kan miste livet," sa prelaten. "Likevel er jeg overbevist om at det er 'en hjerne bak' det hele."

Nuntsien forteller videre om at han er meget positivt overrasket over reaksjonene fra offisielt hold. He anfører som eksempel uttalelsen fra den tyrkiske stedfortredende minister for religiøse anliggender, Mehmet Gormez, som har fordømt mordet på fr. Santoro.

Erkebiskop Lucibello la til at det har vært en stor tilstrømning av kondolanser, og han fremhever særlig uttalelser fra noen unge muslimer som sier at "de er skamfulle over det inntrufne."

ZEN - Zenit (8. februar 2006)

KI-Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (8. februar 2006)

av Webmaster publisert 08.02.2006, sist endret 08.02.2006 - 11:08