Biskop Zen takker for kardinalverdigheten, på vegne av kinesiske katolikker

 Se også:

Biskop Joseph Zen Ze-kiun av Hong Kong, en av de 15 prelater som i går ble utnevnt til nye kardinaler, uttrykker stor takknemlighet over Benedikt XVIs valg.

"Vi er svært takknemlige overfor Den Hellige Far, siden han blant den lille gruppen nye kardinaler ønsket å nominere en kineser," sa biskop Zen til Vatikanradioen i går.

"Dette er et tegn på en spesiell pavelig velvilje og kjærlighet til det kinesiske folk", sa den 74-år gamle prelaten.

"For vår egen del har vi alltid handlet i kjærlighet til vårt land, og selv om det er ulike meninger og posisjoner, så opplever jeg at de kinesiske myndigheter tror på det at vi er oppriktige i vår kjærlighet til landet. Jeg tror derfor det er gode utsikter til forbedringer," fortsatte Zen.

Pavens valg av Zen til kardinal er blitt møtt med stor glede i Kirken i Kina, særlig blant katolikker i undergrunnskirken, rapporterer AsiaNews. Valget av Zen, som blir den eneste kinesiske kardinal under 80 år, blir av katolikkene i landet opplevd som et håpets tegn. Det hadde en tid før gårsdagen svirret rykter om en mulig utnevnelse, og den 22. februar satt kinesiske katolikker og så på satellitt-TV eller internett og ventet på bekreftelsen av utnevnelsen.

Bishop Wei Jingyi av Qiqihar, som umiddelbart etter kunngjøringen ble kontaktet av AsiaNews, utropte spontant: "Dette er en stor glede!" Biskop Wei, som ikke er anerkjent av de kinesiske myndigheter, sa at biskop Zen er "tilliten verdig" og kompromissløs i sin hengivelse til den katolske tro.

AsiaNews / Zenit / KI-Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (23. februar 2006)