-Jeg vil gi nytt håp til de fattige, sier den nyutnevnte kardinal Rosales

 Se også:

Erkebiskop Gaudencio Borbon Rosales av Manila sier som en reaksjon på at pave Benedikt XVI betror ham kardinalverdighet, at han ønsker å gi "nytt håp til de fattige, de som lider, de navnløse og uten verdighet".

Erkebiskopen uttalte dette til Radio Veritas etter en messe i katedralen i Manila, der den apostoliske nuntius Antonio Franco kunngjorde utnevnelsen for menigheten - en kunngjøring som førte til stående applaus blant de troende.

Til tross for at erkebiskop Rosales nå lider av strupehodebetennelse, klarte han å uttale noen få ord. " Jeg fortjener ikke dette. Jeg er ikke verdig," sa han til de troende og takket for deres forbønn.

"Dette store ekstraansvaret betyr ikke mer ære til meg, men en større tjeneste for de fattige rundt oss, de som er glemt av de mektige."

Den filippinske president Gloria Macapagal Arroyo var raskt ute med å uttrykke regjeringens støtte til Rosales i hans kamp mot fattigdom. I sin gratulasjon sa hun: "Vi deler denne store glede og stolthet med hele det katolske fellesskap på Filippinene. Vi føler en sterk solidaritet med kardinal Rosales i kampen mot fattigdom."

Erkebiskop Rosales har alltid vært en forkjemper i kampen for sosial rettferdighet. Det er fattigdom, ikke politikk, som er det viktigste tema for Kirken på Filippinene, sier han.

I følge Msgr. Ruperto Santos, rektor ved det filippinske seminar i Roma, er utnevnelsen av Rosales et "klart signal om at Den Hellige Far retter oppmerksomhet mot Kirken på Filippinene og at han har tillit til erkebiskopen av Manila."

"Han er en bønnens mann, en enkel og ydmyk mann, sterkt involvert i pastorale oppgaver," sa Santos. Han kjenner den nye kardinalen svært godt og mener at Rosales selv som kardinal "alltid vil fortsette å besøke sine menigheter, fellesskap og ordenshus. Og hans dør vil alltid være åpen."

Rektor Santos møtte erkebiskop Rosales i Manila kun få dager før pavens kunngjøring. "Mange snakket allerede om at han kom til å bli kardinal. Han smilte, bøyde sitt hode og fortalte alle at hans engasjement alltid vil være rettet mot fred i landet og en forbedring av de fattiges livsvilkår."

I en kommentar til utnevnelsen av tre asiater til kardinalkollegiet, sa Santos at "det er et uttrykk for Kirkens vilje til å fornye sin misjonsånd i Asia. Sør-Korea, Filippinene og Hong Kong kommer til å spille en viktig rolle i evangeliseringen av kontinentet og av verden."

Rosales, som er 73 år gammel, er den sjette i rekken av filippinske kardinaler og én av tre nålevende. Han erstatter den avdøde Jaime Lachica Sin, som ledet "Rosenkransrevolusjonen" i 1986. De andre nålevende kardinalene er Ricardo Vidal, erkebiskop av Cebu, og José Sanchez.

AsiaNews / KI-Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (24. februar 2006)

av Webmaster publisert 24.02.2006, sist endret 24.02.2006 - 18:13