Muslimer må stoppe vold mot kristne

Vatikanet retter nå en sterk henstilling til muslimske land om å vise større toleranse mot kristne minoriteter. Dette skjer etter opptøyene i Tyrkia og Nigeria, der 146 kristne og muslimer er myrdet, blant dem to prester. Voldsbølgen startet som en reaksjon på Muhammed-karikaturene som opprinnelig ble publisert i Jyllands-Posten sist høst.

Etter å ha kritisert både karikaturene og de etterfølgende voldelige protestene i muslimske land, har Vatikanet nå gjentatt sin langvarige bekymring over at menneskerettighetene til ikke-muslimer er sterkt begrenset i muslimske land. Da pave Benedikt XVI i forrige uke møtte den nye marokkanske ambassadør til Vatikanet, sa han at fred bare kan sikres gjennom gjensidig respekt for andres religiøse overbevisning og trosutøvelse.

Etter dette har flere talsmenn for Vatikanet uttrykt den samme bekymring overfor italiensk presse og gitt sine vurderinger av situasjonen. "Hvis vi sier at kristne ikke har noen rett til å fornærme, må vi også fortelle andre at de ikke har rett til å ødelegge oss," sa Vatikanets 'statsminister' kardinal Angelo Sodano til italienske journalister. Utenriksminister erkebiskop Giovanni Lajolo sa til avisen Corriere della Sera at Kirken alltid må forlange gjensidighet i sin kontakt med myndigheter i islamske land, også i kulturelle forbindelser. Gjensidighet vil i denne sammenheng bety at muslimske stater må garantere kristne minoriteter de samme rettigheter som muslimer generelt har i vestlige land, deriblant også mulighet for fri religionsutøvelse.

For tiden forbyr Saudi-Arabia all offentlig utøvelse av ikke-muslimske religioner, og ved flere anledninger er kristne arrestert etter å ha holdt private gudstjenester, melder Reuters. Pakistan tillater virksomhet i kirkene, men fratar kristne mange samfunnsrettigheter. Kristne i Irak sier de ble behandlet bra under Saddam Hussein, men nå er mange troende blitt drept, kirker er brent, og kvinner er blitt tvunget til å dekke seg til på muslimsk vis etter at de islamske gruppene kom til makten i 2003.

Biskop Rino Fisichella, rektor ved det pavelige Lateran-universitetet, sa til Corriere della Sera at Vatikanet nå burde oppgi sin 'diplomatiske taushet' og si tydelig fra om disse forholdene. "Vi burde legge press på internasjonale organisasjoner for å få de store muslimske landene til å ta ansvar," sa Fisichella.

Msgr. Velasio De Paolis, sekretær ved Den apostoliske signatura, er trolig den som sterkest har uttrykt frustrasjon over behandlingen av kristne i islamske stater: "Nå har vi lenge nok snudd det andre kinn til, det er vår plikt å beskytte oss selv!" sa han til La Stampa. "Vesten har hatt forbindelse med de arabiske stater i femti år, hovedsaklig på grunn av oljen, og har ikke vært i stand til å få det minste gjennomslag for menneskerettighetene."

Catholic News Agency (27. februar 2006)

av Webmaster publisert 27.02.2006, sist endret 27.02.2006 - 12:34