Tidligere KGB-sjef benekter paveattentat

Talsmenn både for det tidligere KGB og den nåværende russiske sikkerhetstjeneste, FSB, avviser konklusjonene til den italienske parlamentarikerkommisjonen som har gransket mordforsøket på pave Johannes Paul II i 1981. Kommisjonen konkluderte med at KGB og statsledelsen i Sovjetunionen trakk i trådene som førte til attentatet. Kommisjonens president Paolo Guzzanti sa "det er hevet over all rimelig tvil at de daværende sovjetlederne beordret mordforsøket."

Den russiske sikkerhetstjenesten betegner overfor det russiske nyhetsbyrået Interfax kommisjonens konklusjon som "absurd". FSB-talsmannen Boris Labusov sier til Interfax at "enhver påstand om at sovjetiske spesialstyrker på en eller annen måte, også med hjelp av andre, har deltatt i angrepet på paven, er fullstendig absurd og hadde og har ingen sammenheng med våre aktiviteter. Dessverre er denne type spekulasjoner stadig blitt gjentatt de siste femten årene."

Også den tidligere direktøren for Komiteen for statens sikkerhet (KGB), Vladimir Kriuchkov, betegner overfor Interfax informasjonen som nå er offentliggjort som "nonsens, en løgn og en provokasjon". Og legger til: "Denne rapporten er noe som er funnet opp, og informasjonen kommer fra noen som ikke er interessert i å utvikle forholdet mellom Italia og Russland. Denne type informasjon kan villede folk som er uten kunnskap. Men slike provokasjoner som denne har feilet før, og vil gjøre det også denne gangen," forsikrer Kriuchkov.

Slike reaksjoner fra tidligere KGB-folk er ikke noe nytt, og må ifølge Sovjetkjennere tas med en stor klype salt. Uttalelsene må forstås i lys av at tidligere KGB-folk siden Sovjetunionens fall stadig har fremstilt seg selv og sine tidligere oppdragsgivere i et gunstigst mulig lys. Man skal heller ikke glemme det faktum at Russlands nåværende president er tidligere KGB-offiser. Og Kriuchkov var den KGB-leder som gjennomførte kuppet mot president Gorbatsjov i 1991.

Ifølge den italienske parlamentarikerkommisjonen organiserte Sovjetunionen attentatet mot paven på grunn av hans støtte til Solidaritet-bevegelsen i sitt hjemland Polen. Solidaritet ble ansett som en trussel mot kommunistregimene i Øst-Europa. Rapporten fra kommisjonen legger til at Mehmet Ali Agca, som skjøt mot paven på Petersplassen 13. mai 1981, var betalt av bulgarske sikkerhetsstyrker, som igjen mottok ordre fra sine sovjetiske kolleger.

Zenit / KI-Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (9. mars 2006)

av Webmaster publisert 09.03.2006, sist endret 09.03.2006 - 11:06