Det dype såret er ennå ikke leget

Biskopene msgr. Ricardo Da Silva og msgr. Basilio do Nascimento henstiller nå til ytterligere ro og orden i Øst-Timor. Ennå må det arbeides for en sterkere forsoning blant befolkningen i landet, og kirken fordømmer enhver form for vold. Biskopene, som begge er fra Øst-Timor, har engasjert seg sterkt i fredsarbeidet i landet. Det er fremdeles uro i hovedstaden Dili, og det militære patruljerer stadig gatene.

Urolighetene startet i februar, da flere hundre soldater demonstrerte fordi de mente seg diskriminert og utsatt for offentlig trakassering. Fem mennesker omkom, og flere hundre ble såret i sammenstøtene. Mange soldater ble i forkant av opptøyene avskjediget. Årsaken skal være at de ble beskyldt for å være sympatisører av en indonesisk milits.

Slik situasjonen i landet er nå, er det tydelig at sårene i Øst-Timor ennå ikke er leget, uttaler en representant for den lokale kirken i Dili.

Salesianerordenen og Dili-Comoro menigheten har opprettet et senter for kommunikasjon, informasjon og hjelpemottak. Til nå har kirken hjulpet rundt 5000 mennesker, som har forlatt sine hjem i frykt for den siste tidens uroligheter. Salesianerordenen kan bekrefte at dette senteret har blitt det største mottaket for flyktninger i hovedstaden. En rekke andre har søkt tilflukt ved flyplassen, Den Amerikanske ambassaden og hos politiet.

Menigheten gir livsnødvendig hjelp til de hjelpetrengende. Biskopene i området forsøker etter beste evne å holde fortløpende kontakt med myndighetene, og de overvåker utviklingen i den vanskelige situasjonen.

Myndighetene har varslet at de vil gripe inn dersom noen destabiliserer det pågående forsoningsarbeidet. De fremholder at det er viktig at folk ikke lar seg rive med av urolighetene, men heller holder seg i nærheten av sine hjem.

Fides, 5. mai 2006 (10. mai 2006)

av Webmaster publisert 10.05.2006, sist endret 10.05.2006 - 11:34