Tre katolikker venter ennå på en endelig dødsdom

 Se også:

De tre katolikkene som sitter fengslet i Palu i Indonesia, ber om moralsk støtte fra alle katolikkene i landet mens de venter på avgjørelsen om en eventuell fullbyrdelse av dødsdommene.

De tre dødsdømte fangene er Dominggus da Silva, Fabianus Tibo og Marinus Riwa, som ble kjent skyldig i å ha oppviglet til de interreligiøse sammenstøtene mellom kristne og muslimer i år 2000, da mange mistet livet. Ingen muslimer er tiltalt i saken.

For bare noen dager siden virket situasjonen for de dødsdømte katolikkene avklart, etter at hovedforhandlingene var ferdige.

Familiene til de innsatte fikk nylig besøke fangene. Etter møtet sa et av familiemedlemmene at de tre ba om all den støtten de kan få fra alle troende i Indonesia - et rop om hjelp fra "tre vergeløse individer, bak et gitter, som savner mer rettferdighet."

Fangene skal ellers være i god form, både fysisk og følelsesmessig. De uttrykker tro på at de er i Guds hender, og de forteller at de er rede til å dø som "uskyldige" martyrer. De er ikke engstelige for henrettelsen som venter, men for fremtiden til deres respektive familier.

For ett år siden fikk de tre katolikkene avslag på en søknad om benådning. De er også de eneste som ble dømt under urolighetene. Fremdeles er det uklarheter rundt omstendighetene. Dommen har i lang tid virket truende forestående, men det har ennå ikke kommet en offisiell dato for henrettelsen.

I mellomtiden fortsetter protestene mot domsavgjørelsen mot de tre. Katolikkene i landet står samlet og mener de tre fangene er urettsmessig dømt. Politimesteren i Palu har vært i møte med myndighetene og uttrykker tvil om at de tre katolske fangene kan ha klart å "orkestrere" opptøyene i det omfanget det hadde. Dessuten påpeker han at det er viktig å holde de tre i live for å avklare saken ytterligere. Det ser imidlertid ut til at myndighetene ikke er enige i dette, og de har bedt om stadfestelse av en ny dato for henrettelsen.

AsiaNews (22. mai 2006)

av Webmaster publisert 22.05.2006, sist endret 22.05.2006 - 15:42