Warsawa er første stopp på Benedikt XVIs reise til Polen

Torsdag den 25. mai forlater Benedikt XVI Vatikanet for sin apostoliske reise til Polen. Dette er pavens andre utelandsreise - den første gikk til Køln i forbindelse med Verdensungdomsdagene i august i fjor.

Den Hellige Far drar fra flyplassen Fiumicino i Roma kl. 08.40 torsdag morgen og ankommer Warsawa kl. 11.00. Etter en velkomstseremoni ved flyplassen Okecie airport, drar han i "popemobile" til byens St. Johannes-katedral, som Johannes Paul II besøkte fem ganger, hvor paven vil avholde et møte med geistlige.

 Se også:

Etter lunsj, som inntas i erkebiskopens residens i Miodowa, vil pave Benedikt besøke det apostoliske nuntiatur. Kl. 17.45 skal han foreta en høflighetsvisitt til Polens president, Lech Kaczynski, i presidentpalasset - som han forlater kl. 18.45. Da drar han videre til den lutherske kirken Den Hellige Treenighet, hvor han vil møte delegater fra de syv kirkesamfunn i det polske økumeniske råd. Dette rådet ble etablert i 1946 av den lutherske pastor Zygmunt Mitchelis, og har også representanter fra andre religioner.

Den lutherske Treenighetskirken ble bygt i 1781 i et fattig område av byen. I 1939, under annen verdenskrig, ble tretaket ødelagt og ble siden bygget opp igjen i stål. Kommunistmyndighetene forbød imidlertid bruk av kirken til tilbedelse og forbød også korset på toppen av kirkespiret. Bygget ble da brukt som en konsertsal. Mot slutten av Stalin-tiden, i 1956, fikk de evangelisk troende igjen tillatelse til å bruke kirken til tilbedelse.

Etter det økumeniske møtet returnerer paven til nuntiaturet, hvor han tilbringer natten.

VIS (24. mai 2006)