-Folk forventer seg eksperter på åndelig liv, sa paven til prestene

Det første møtet under Benedikt XVIs besøk til Polen, ble møtet med prestene i domkirken i Warszawa, som pave Johannes Paul II besøkte hele fem ganger som pave.

Benedikt XVI ble hilst velkommen av lederen i Den katolske kirke i Polen, kardinal Józef Glemp, som minnet de tilstedeværende på noen av sine forgjengere som erkebiskop av Warszawa: kardinal Kakowski, som i 1919 bispeviet pavens daværende diplomatiske sendebud eller nuntius, Achille Ratti, som siden ble pave Pius XI; kardinal August Hlond, som sa til prestene som overlevde konsentrasjonsleiren i Dachau at "bare en grenseløs kjærlighet og et totalt offer kan helbrede disse sår." I samme domkirke, sa Glemp, preket også kardinal Stefan Wyszynski, som ledet Polens katolikker under kommunismen og satt i fengsel i tre år.

Benedikt XVI beskrev for de polske prestene hva han mener at en prest trenger og hva de troende trenger av prestene.

-Dykk ned i Kristi kjærlighet, gi ham deres kjærlighet, oppfordret han dem. Det kan være vanskelig å tro at Kristus har kalt nettopp oss syndere, påpekte paven. Kunne han ikke ha kalt noen andre, bedre og helligere? Men Jesus har festet sitt kjærlighetsblikk på hver og en av oss.

Paven oppfordret prestene til å benytte egen tid i stillhet og bønn. "Det er der", sa han, "at de mest vidunderlige frukter modner for sjelesorgen." Han minnet også prestene på "den dype, uforglemmelige stillheten" da en million ungdommer ba foran alerets sakrament under verdensungdomsdagene i Köln i august i fjor. "Den bedende stillheten forente oss og ga oss stor trøst," sa han.

Paven betonte også at "de troende kun forventer én ting av prestene: at de skal være spesialister på å hjelpe mennesker til å møte Gud. Ingen krever at prester skal være spesialister på økonomi, byggevirksomhet eller politikk. Han forventes å være ekspert på det åndelige liv."

Les mer om pavens apostoliske reise til Polen her.

Vatikanradioen, 25. mai 2006 (25. mai 2006)