Pave Benedikt XVIs fredag i Polen

Det var det reneste folkehav som møtte paven fredag formiddag, da pave Benedikt XVI feiret messe for over 300.000 mennesker som var samlet i øsende regn på det torg i Warszawa der Johannes Paul II ga en avgjørende vitamininjeksjon til fagforeningsbevegelsen Solidaritet under sitt første besøk til hjemlandet som pave i år 1979. I sin tale på Pilsudski-torget ba den gang Johannes Paul II Den Hellige Ånd om å "fornye jordens ansikt" og la til: "...og også dette landets ansikt". Ti år senere falt kommunistregimet. Pave Benedikt XVI rettet sin tale ikke bare til Polen, men til alle land i vesten, og han fokuserte på relativismen.

- Akkurat som før i tiden, er det også i dag mennesker og miljøer som ikke bryr seg om tradisjonen og vil forfalske Kristi ord og ta bort sannheten fra evangeliet, for de mener at denne sannhet er alt for ubekvem for dagens mennesker, sa Benedikt XVI.

-Man forsøker å gi inntrykk av at alt er relativt, og at også troens sannheter beror på historiske situasjoner og menneskers bedømmelse, fortsatte paven. Men kirken kan ikke la sannhetens ånd tie. Apostlenes etterfølgere er sammen med paven ansvarlige for evangeliets sannhet, og også alle kristne er kalt til å dele dette ansvaret, betonte paven under messen Warszawa fredag formiddag.

Czestochova

Fredag ettermiddag besøkte paven Maria-helligdommen Jasna Gora i Czestochova, der det polske folk ærer den såkalte sorte madonna, en mørknet Maria-ikon som skal ha reddet Polen ved flere anledninger, ikke minst fra svenskene på 1600-tallet. Minst 300.000 mennesker sto utenfor og viftet med flagg da paven besøkte denne helligdommen, som Johannes Paul II ofte besøkte allerede som gutt og senere som prest, biskop og pave. I 1991 innbød han ungdommer fra hele verden til den katolske verdensungdomsdagen nettopp i Czestochova. Johannes Paul II, som var overbevist om at Jomfru Maria reddet hans liv i attentatet på Petersplassen i 1981, ba om at hans pavebelte med blodflekker skulle stilles ut i helligdommen.

I Jasna Gora-helligdommen i Czestochova traff Benedikt XVI ordenfolk, seminarister og representanter for legmannsbevegelser. Han oppmuntret dem til å lære av Jomfru Maria "hvordan vi kan åpne våre sinn og våre hjerter for Den Hellige Ånds kraft, som kommer til oss for at vi skal spre den ut til hele verden.

- Når vi overgir oss til den levende Gud, når vi med et ydmykt sinn vender oss til ham, da strømmer en elv av guddommelig liv frem i oss, sa Benedikt XVI, som føyde til:

- Det er viktig at vi tror på troens makt og på den kan opprette en direktekontakt med den levende Gud!

Oppfordret til bønn for helgenforklaring

Fredagen ble avsluttet med at Benedikt XVI oppfordret polske ungdommer til å be Gud om at hans forgjenger Johannes Paul II snart kan helgenforklares. Ca. 12.000 ungdommer ropte "Be-ne-detto" utenfor hans vindu ved erkebiskopens residens i Krakow, på den andre av reisens fire dager i Polen. Fra det samme vindu pleide det forrige pave å hilse på ungdommene og føre en improvisert dialog med dem. Siden Johannes Paul II døde den 2. april i fjor, kl. 21.37, har ungdommene samlet seg den andre i hver måned ved samme tid og bedt for hans helgenforklaring.

- Må denne bønn styrke de som har ansvar for helgenforklaringsprosessen, og må den berike deres hjerter med all nåde, sa Benedikt XVI før han trakk seg tilbake. Vinduet var tent til midnatt, og tusener av ungdommer ble stående utenfor hans vindu til langt på natt.

Ls mer om pave Benedikt XVIs apostoliske reise til Polen her.

Vatikanradioen (29. mai 2006)