Karl Borromeussøstrene i fremste ledd under nødhjelpsarbeidet etter jordskjelvet

Fortvilelsen brer seg blant mange overlevende på Java. To døgn etter jordskjelvet er det tusener som ennå ikke har mottatt vann, matforsyninger eller medisiner, og som mandag sitter under et mange timer vedvarfende tropisk regnskyll. Myndighetene har igjen oppdatert tapstallene, som nå nærmer seg 5.000 døde.

Tusener av skadede, med brukne armer og føtter, ligger utendørs. Sykehusene er overfylte, og det er ikke nok medisinsk personell.

Det sykehuset i Yogyakarta som blant annet CNN og NRK har vist scener fra, er det katolske sykehuset Panti Rapi. Nonnene som driver sykehuset kommer fra Indonesias største søsterkongregasjon, Carolus Borromeus-søstrene (CB). Bildene av søstrene ute i en småby, Ganjuran, er også av CB-søstre.

Panti Rapih-sykehuset, som er Yogyakartas største, er overfylt av flyktninger fra katastrofen, og det er også alle ordenshusene søstrene har i området.

De tre Carolus Borromeus-søstrene i Norge (to indonesiske og en filippinsk) holder seg orientert om sin ordens innsats blant annet ved hjelp av tekstmeldinger. Det er sendt av sted søstre, utstyr og medisiner fra kongregasjonens store sykehus i Jakarta (Carolus-sykehuset) og Bandung (Borromeus-sykehuset). Nødhjelpslagrene som er bygd opp i tilfelle vulkanutbrudd, benyttes nå istedet for jordskjelvflyktningene. Dersom vulkanen Merapi nå skulle komme til fullt utbrudd, vil katastrofens størrelse ble mangedoblet.

En stor del av CB-søstrene er utdannet ved Panti Rapi-søstrenes konvent i Yogyakarta. Begge de indonesiske søstrene i Moss har slektninger i området; i det minste den ene av familiene er rammet av ødeleggelsene, skjønt ingen er blitt skadet eller drept.

Selv om det sentrale Java og Yogyakarta-området er overveiende muslimsk, har det rammede området et svært høyt antall katolikker. Katolske kirker og kapeller brukes som sentre for jordskjelvflyktningene. Den katolske kirke i Ganjuran, som er et lokalt pilegrimsmål, ble jevnet med jorden. Heldigvis ble ikke søstrenes store barnehjem skadet under jordskjelvet, som rammet rett før daggry.

Blant de områdene som er hardest rammet, er også Klaten, Prembanan (med et berømt hinduistisk tempelanlegg), Bentul, Wonosari, Solo og Melati.

Caritas er i gang med det umiddelbare nødhjelpsarbeidet og distribuerer nødhjelpspakker bestående av hygieniske artikler, tepper og andre nødvendighetsartikler. I tillegg bidrar Caritas med midlertidig husly til de husløse.

Du kan støtte de jordskjelvrammede i Indonesia online, gjennom Caritas Norge, ved å klikke her, eller du kan gi ditt bidrag til kontonummer 8200.01.93433. Merk innbetalingen "Jordskjelv i Indonesia".

KI-Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) / CB-søstrene i Moss / AsiaNews / Caritas Norge (29. mai 2006)

av Webmaster publisert 29.05.2006, sist endret 29.05.2006 - 17:28