Caritas Internationalis protesterer mot menneskehandel under VM i fotball

 Se også:

Om ikke lenge starter VM i fotball 2006 i Tyskland. Den 9. juni braker det løs. Caritas Internationalis fordømmer den økende prostitusjonen i Tyskland under VM, enten den er legal eller illegal. I forbindelse med VM importeres flere prostituerte til landet for å "betjene" fotballsupporterne. Caritas er overbevist om at mange av de prostituerte blir tunget inn i denne "tjenesten" mens mesterskapet pågår.

- En desperat økonomisk situasjon, og mangel på sosiale strukturer, tvinger mange kvinner ut i prostitusjon. De har ingen valg, sier generalsekretæren i Caritas Internasjonalis, Duncan MacLaren, i forbindelse med det forestående VM.

En del kvinner vil sannsynlig hevde at dette er et liv de selv har valgt, men ofte kan deres sårbarhet og livssituasjon på en eller annen måte ha ført dem inn i en miserabel situasjon, hevder han videre.

Prostitusjon ble legalisert i Tyskland i 2002. Rundt 40.000 kvinner arbeider i sexindustrien i landet. Ufattelig mange millioner dollar er i omløp. Det antas at 3/4 av disse kvinnene er av utenlandsk opprinnelse, og svært mange kommer fra Øst-Europa. Få av kvinnene har gyldige dokumenter.

Til sammen regner man med at en halv million kvinner i Europa er tvunget inn i prostitusjon. De aller fleste har havnet i vesten gjennom moderne slavehandel.

Det er ventet 3 millioner fotballentusiaster til Tyskland i juni, flest menn. Titusener av kvinner knyttet til sexindustrien vil befinne seg i de aktuelle områdene i landet. En rekke menneskerettighetsorganisasjoner har konfrontert FIFA med dette dystre bildet. FIFA har svart med at de ikke kan involvere seg i alle saker som finner veien til dem.

Duncan McLaren mener det er skandaløst at et scenario av denne karakter ikke er blitt viet mer oppmerksomhet. Hvis ikke arrangørene forstår alvoret, kan det tolkes dithen at sport og prostitusjon er to sider av samme sak. Det er svært beklagelig at døve ører på denne måten forringer det som skulle ha fremstått som god sportsånd, hevder han.

Flere katolske og andre kristne organisasjoner har protestert mot situasjonen. De fleste har sparsomme midler, men organisasjonene skal gjøre hva de kan for å nå flest mulig fotballentusiaster med sitt budskap.

- Vi oppfordrer alle mennesker av god vilje til å heve sine røster mot en ondsinnet handel som behandler kvinner som ting," sier Duncan McLaren fra Caritas Internationalis.

Zenit, 26. mai 2006 (29. mai 2006)

av Webmaster publisert 29.05.2006, sist endret 29.05.2006 - 17:54