-Må alle kristne erkjenne paveprimatets "virkelige innhold", sier paven

-Dersom pavens primat "utøves på den opprinnelige måten som Herren ville", kan det erkjennes også av andre kristne.

Det sa pave Benedikt XVI på generalaudiensen den 7. juni, i en improvisert avslutning på en tale om apostelen Peters rolle blant apostlene og i den eldste kirke.

-La oss be om at Peters primat, som betros personer som bare er mennesker, alltid må utøves på den opprinnelige måten som Herren ville, og i større grad erkjennes i sitt virkelige innhold også av andre kristne søsken som ennå ikke er i fellesskap med oss, sa paven.

Et av de vanskeligste spørsmål i det økumeniske arbeid for kristen enhet er nettopp hvordan pavens primat eller særstilling kan fungere i en gjenforent kristenhet. Som biskop av Roma regnes paven som Peters etterfølger.

-Primatet handler til alle tider om at Peter må våke over fellesskapet med Kristus, lede til fellesskap med Kristus, og lede fellesskapet slik at nettet ikke går i stykker, sa paven.

50.000 mennesker var samlet på Petersplassen under den allmenne audiensen. For noen måneder siden viet pave Benedikt XVI sine onsdagstaler til forholdet mellom Kristus og Kirken. Nå vil han tegne et bilde av hver enkelt apostel, og han begynte med nettopp Peter.

Etter audiensen gikk Benedikt XVI inn i Vatikanets audienshall, der han under en kort seremoni ble utnevnt til æresborger av Altötting, som ligger kun noen kilometer fra det lille stedet Marktl am Inn i Bayern, der han ble født. Altötting er beskrevet som "Bayerns religiøse hjerte" og er et velkjent valfartsted for tyske katolikker.

Vatikaradioen (7. juni 2006)

av Webmaster publisert 07.06.2006, sist endret 07.06.2006 - 16:54