Moder Teresa søstre fengslet for proselyttisme

 Se også:

En gruppe hindufanatikere angrep fire Moder Teresa søstre i et sykehus, og fikk lokale politimenn til å arrestere dem for proselyttisme og for å konvertere syke.

Erkebiskop Oswald Gracias, president i den katolske bispekonferansen i India sa til AsiaNews: "Angrepet på Moder Teresa nonnene er sjokkerende og må fordømmes på det sterkeste. Dette må gjøres; særlig fordi disse nonnene er kjent over hele verden for deres nestekjærlighet og for deres oppofrelse for de fattige."

De fire søstrene av Missionaries of Charity ble angrepet 25. juni da de skulle på sitt ukentlige besøk i sykehuset i Tirupati, et pilgrimsmål for hinduister, i den sørlige delen av delstaten Andhra Pradesh. De fire søstrene, som alle er rundt 35 år gammel, var på besøk i sykehuset Ruia. I sykehuset, som er eid av myndighetene, pleier søstrene å besøke pasienter som er AIDS-syke. Rundt 50 fanatikere som tilhører gruppen Dharma Parirakshana Samithi (gruppe for forsvar av hinduismen) brøt seg inn i sykehuset, omringet de fire søstrene og anklaget dem for å forsøke å konvertere pasienter.

Flokken ble raskt større og talte snart 300 personer. De tvang søstrene til å bli i sykehuset til kl 20.30, da kom polititjenestemenn og tok søstrene til den lokale politistasjonen.

Msgr. Marmpudi Joji, erkebiskop av Hyderabad, sa til AsiaNews: "Søstrene har offentlig godkjenning til å besøke sykehusene, noe de har gjort hver søndag de siste 20 årene. Søstrene har, i enighet med sykehusadministrasjonen, ønsket de døende pasientene velkommen hjem til seg, slik at disse kan få dø i en respektfull og kjærlig omgivelse.

Han fortsatte: "Straks jeg hørte nyheten ringte jeg til delstatsministeren Y.S. Rajasekhara Reddy og politisjefen S. Sen, som begge er kristne. Jeg dro så rett til fengselet og klarte å få søstrene løslatt kl. 22.30."

"Søstrene var skrekkslagne og skalv på grunn av den truende stemningen rundt hele politistasjonen. Politiet har til og med handlet i strid mot et direktiv fra Høyesterett, som sier at kvinner ikke skal ble tatt inn til varetekt solnedgang og soloppgang."

I går ledet erkebiskopen en delegasjon bestående av de fire søstrene og en representant fra deres moderhus i Kolkata. De dro til politisjefen for å vise ham deres tillatelser til å besøke syke. Til tross for at de har fått garantier, var det demonstrasjoner på gatene. Tilhengere av Hindutva-ideologien forlangte at søstrene skulle bli arrestert for "spredning av tro og konversjoner". Msgr. Joji sa: "I Andhra Pradesh finnes det ikke noen anti-konversjonslov, og paragraf 25 i den indiske grunnloven sier at alle har rett til å forkynne, utøve og spre sin religion. Som kristne skal vi tilgi våre ugjerningsmenn, men som erkebiskop i en metropol har jeg plikt til å beskytte troen og dens vitner. Jeg har derfor bedt delstatsministeren om å granske ugjerningene og arrestere dem som utførte dem."

Msgr. Gracias sa: "Påstandene om konversjoner er helt uten fundament og er urettferdig. Denne ugjerningen vitnet ikke bare om sneversynthet, men også om ignoranse i forhold til de fattiges behov." Han erklærte også: "Det er ikke noen religiøse konkregasjoner som befatter seg med konversjonsarbeide; og Moder Teresa søstrene er kjent for å kun gjøre sosialt arbeide, det er derfor ikke rom for misforståelser på dette punktet."

AsiaNews (4. juli 2006)

av Webmaster publisert 04.07.2006, sist endret 04.07.2006 - 15:06