Paven hadde "intenst" møte med den tyske forbundskansler

 Se også:

Pave Benedikt XVI mottok den tyske forbundskansler, Angela Merkel, i en 40-minutters privat audiens, som hun etterpå beskrev som "intens".

Møtet ble holdt i den pavelige sommerresidens, Castel Gandolfo, to uker før Den Hellige Fars apostoliske reise (9.-14. september) til Bayern, hvor han ble født.

I samtale med journalister etter audiensen sa Merkel at de to "hadde en intens samtale om verdenspolitikk, særlig om situasjonen i Midtøsten og om hva det internasjonale samfunn foretar seg i forhold til Iran."

Et hovedtema var utviklingen i den pågående integrasjonsprosessen i Europa og kontinentets identitet, sa hun.

"Jeg tror det er behov for en europeisk identitet, i form av en grunnlovstraktat, og etter min mening burde den knyttes til kristendommen og Gud, fordi kristendommen har formet Europa på en avgjørende måte," la hun til, ifølge Vatikanradioen.

For tiden er utkastet til grunnlovstraktaten, som ikke hadde noen henvisninger til Europas kristne røtter, blitt stående i bero etter at det ble forkastet av folkeavstemningene i Frankrike og Nederland i fjor.

Merkel presiserte at hennes møte med biskopen av Roma fant sted i egenskap av hennes stilling som tysk forbundskansler og ikke som leder for det kristeligdemokratiske parti (CDU), selv om det ble nevnt at partiet har et godt forhold til Vatikanet.

Forbundskansleren reiste i privatfly til Roma ledsaget av seks andre. Blant dem var hennes rådgiver for sikkerhet og utenrikspolitiske saker, Christoph Heusgen, som er ansvarlig for sikkerhetsopplegget rundt pavens besøk i Bayern.

Siden hun kjente til pavens lidenskap for musikk, forærte hun ham en gammel Mozart-note.

Zenit (29. august 2006)