St. Egidio-fellesskapet meglet fram historisk våpenhvile

 Se også:

Ugandiske myndigheter har oppnådd en historisk våpenhvile med opprørerne fra Herrens Motstandshær (LRA). Derved kan en av de blodigste og mest brutale krigene i Afrika gå mot slutten. Det er meglere fra det katolske St. Egidio-fellesskapet som tilkjennes mye av æren for gjennombruddet.

Representanter fra det italienske legfellesskapet annonserte at våpenhvilen ble underskrevet den 26. august, på grunnlag av vellykkede meglinger i Juba i det sørlige Sudan.

Våpenhvilen kommer i følge St. Egidio "nesten 20 år etter at den fryktelige konflikten som har rammet nordre Uganda og sørlige Sudan startet". Den brutale borgerkrigen, som kjennetegnes av mange sterke brudd på menneskerettighetene, har krevd mer enn 100.000 menneskeliv, og den har drevet 1,7 millioner mennesker på flukt.

Våpenhvileavtalen kom i land etter over en måned lange samtaler, støttet av St. Egidio-fellesskapet og myndighetene i det sørlige Sudan.

St. Egidio-fellesskapet ber om umiddelbar internasjonal hjelp til befolkningen nord i Uganda, som har blitt hardt prøvet av den lange borgerkrigen. De ber videre om opprettelsen av en sannhetskommisjon som kan arbeide parallelt med at det forekommer videre samtaler mellom partene. Målet er å definere en omfattende og permanent fredsplan.

Mario Giro, en av St. Egidios talsmenn, fortalte Vatikaradioen at enigheten ikke betyr at konflikten i Uganda er over, men dette er et viktig første steg. "Det vanskeligste var å starte opp samtalene", sa han, og presiserte at det er utfordrende å bygge ned "20 år av mistillit".

Tidligere forsøk på forhandlinger mellom president Yoweri Musevenis regjering i Uganda og opprørerne fra LRA har misyktes fordi opprørslederne har uteblitt fra de planlagte meglingene.

Det er tidligere utstedet en internasjonal arrestordre på Yoseph Kony, LRA-geriljaens leder, der han anklages for store krigsforbrytelser. Erkebiskop John Baptist Odama av Gulu, Uganda, har vært kritisk til denne arrestordren. Han hevder den har medført at opprørerne ikke har ønsket å delta i fredforhandlinger og at den derved har "blokkert fredsinitiativet".

St. Egidio-fellesskapet ble grunnlagt i 1968 og formelt anerkjent av Det Hellige Stol i 1986. Det har nå 50.000 medlemmer, primært i Italia, men også i 70 andre land. Gruppen har ofte utført det som beskrives som et "parallelt diplomati" som reflekterer Vatikanets standpunkt.

St. Egidio-fellesskapet har tidligere også deltatt i forhandlinger i Guatemala, Mozambique, Algerie og på Elfenbenskysten.

CWNews.com (29. august 2006)

av Webmaster publisert 29.08.2006, sist endret 29.08.2006 - 17:58