Skuddene i Istanbul stanser ikke pavebesøket

 Se også:

En tyrkisk mann ble den 2. november 2006 arrestert etter å ha skutt flere skudd i luften utenfor det italienske konsulatet i Istanbul, som en protest på pave Benedikt XVIs forestående reise til Tyrkia. En talsmann for Vatikanet insisterer på at paven fremdeles ikke er bekymret for sin reise.

Den 26 år gamle Ibrahim Ak ble arrestert etter at han skjøt tre eller fire skudd i luften og deretter kastet geværet sitt mot konsulatet - i det han ropte at han var stolt over å være muslim og at han gjerne kunne drepe paven "med mine egne hender". Han la til at han håpet at protesten ville inspirere andre til lignende handlinger.

P. Federico Lombardi, direktør for Vatikanets pressekontor, gjorde sitt beste for å tone ned episoden, som han beskriver som en "marginal" hendelse. Selv om han la til at det selvsagt "ikke var en hyggelig episode", understreket han at Vatikanet mener at episoden ikke bør "tillegges mye vekt."

Kardinal Walter Kasper, president for Det pavelige råd for fremme av kristen enhet, sa seg enig i at planene for pavens reise ikke skal forandres. Han forklarte imidlertid dette på en annen måte, i det han sa at "man kan ikke gi etter for vold".

I en samtale med det italienske nyhetsbyrået Apcom, sa kardinal Kasper at episoden den 2. november uten tvil var en "meget alvorlig episode".

Skyteepisoden kom dagen etter at italienske aviser hadde som hovedoppslag at den tyrkiske statsministeren Recep Tayyip Erdogan ikke kommer til å møte Den Hellige Far når han kommer til Tyrkia den 28. november. P. Lombardi har også nedtonet dette, og han forklarte at Vatikanet lenge har visst om den tyrkiske statsministerens planer om å være i Estland, på et møte for NATO-ledere, når paven ankommer Tyrkia.

Til tross for de tyrkiske myndigheters avslappede holdning, og det sterke sinne som majoriteten av landets muslimer fremdeles viser over pavens foredrag i Regensburg, fortsetter Vatikanet planleggingen av paven reise, som finner sted fra 28. november til 1. desember.

Alberto Gasparri, som leder den avanserte planleggingen av pavens reiser, har allerede to ganger vært i Tyrkia for å detaljplanlegge. Han drar snart på sin tredje og siste planleggingsreise.

KI-Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (5. november 2006)