Kardinal Etsou død; kardinal Suarez 80 år

Kardinal Etsou

Kinshasa - Mexico By (KI) - Erkebiskopen av den kongolesiske hovedstaden Kinshasa, kardinal Frédéric Etsou-Nzabi-Bamungwabi, er død, 76 år gammel. Han døde etter lengre tids sykdom på et sykehus i Leuven/Louvain i Belgia. Kardinalen har i de siste årene i lange perioder oppholdt seg i Belgia for behandling. Under det forrige konklavet falt han på baderommet og måtte deretter opereres flere ganger.

Kardinal Etsou tilhørte «Kongregasjonen av Marias uplettede hjerte» (Congregatio Immaculati Cordis Mariae - CICM), også kjent som Scheutvelder- eller Scheut-misjonærene. Han ble presteviet i 1958 og bispeviet i 1976. I 1990 utnevnte pave Johannes Paul II (1978-2005) ham til erkebiskop av Kinshasa, og i 1991 ble han kreert til kardinal.

Kardinalen led under den politiske situasjonen i landet, hvor det brøt ut borgerkrig etter president Mobutus diktatur og hvor mer enn en million mennesker mistet livet, og hvor infrastrukturen er ødelagt i store deler av landet. Den ubeskrivelige fattigdommen i Kongo Kinshasa (tidligere Belgisk Kongo og Zaïre), et av de potensielt rikeste landene i Afrika, og politikernes og de militæres korrupsjon gikk sterkt inn på kardinal Etsou. I juni i fjor insisterte han på at det må holdes frie valg i landet.

Den meksikanske kardinal Suarez fyller 80 år

Kardinal Adolfo Antonio Suarez Rivera, tidligere erkebiskop av Monterrey i Mexico, fyller 80 år tirsdag 9. januar. Fra 1988 til 1994 ledet han den meksikanske bispekonferansen. I sin embetsperiode arbeidet han for en forsoning mellom stat og kirke og for en gjenopptakelse av de diplomatiske forbindelsene mellom Den hellige Stol og Mexico, som ble brutt på midten av 1800-tallet.

Siden den borgerlige og antiklerikale revolusjonen på begynnelsen av 1900-tallet eksisterte Den katolske kirke ikke offisielt i landet. Først med forfatningsreformen i 1991 fikk Kirken, som mer enn 90 % av befolkningen tilhører, igjen en rettslig status.

Kardinal Suarez ble født i 1927 i San Cristóbal de las Casas i staten Chiapas i Mexico. Han ble presteviet i 1952 og bispeviet i 1971. I 1994 utnevnte pave Johannes Paul II ham til erkebiskop av Monterrey og kreerte ham samme år til kardinal. I konklavet i 2005 var han en av to stemmeberettigete kardinaler som ikke var til stede av helsemessige grunner - den andre var den nå avdøde filippinske kardinalen Jaime Sin.

Etter kardinal Etsous død og kardinal Suarez 80-årsdag teller kardinalkollegiet nå 185 medlemmer, hvorav 110 er under 80 år og dermed kan stemme ved et eventuelt nytt pavevalg. Det ventes at pave Benedikt XVI vil kunngjøre et konsistorium for kreering av nye kardinaler i vår eller tidlig på sommeren.

(Kathpress) KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (o: pe) (7. januar 2007)

av Webmaster publisert 07.01.2007, sist endret 07.01.2007 - 17:03