Gjennombrudd i stamcelleforskning møtes med glede i Vatikanet

Presidenten for Det pavelige råd for den pastorale assistanse til helsearbeidere ønsker det nye gjennombruddet i stamcelleforskningen velkomment. Inntil nå har det ikke latt seg gjøre å få tak i denne typen celler uten å destruere det menneskelige embryo. En gruppe forskere har imidlertid nå klart å hente stamceller fra væsken som omgir fosteret i livmoren.

Kardinal Javier Lozano Barragan forteller Vatikanradioen at det nye gjennombruddet er svært gledelig, siden det gir håp om at man i fremtiden kan høste stamceller uten at man tar liv av befruktede egg.

Kirken, sier kardinalen, er ikke imot stamcelleforskning i seg selv, men er klart imot forskning der menneskelige embryo går til spille. Bruken av den spesielle væsken i livmoren truer imidlertid ikke livet, sier kardinalen.

Kardinal Barragan roser forskerne fra Harvard og Wake Forest-universitetet som har klart å høste stamceller på denne revolusjonerende måten. I studien viser de også at stamcellene høstet fra livmorvæsken modnet like raskt som stamceller fra embryoer, de viste til og med bedre plastisitet. I følge forskerne har teknikken et enormt potensiale for behandling av sykdommer.

Selv om Vatikanet og andre aktører i livsvernspørsmål har vist stor begeistring for gjennombruddet, er ikke alle like entusiastiske. En av forskerne, Paolo De Coppi, forteller det italienske nyhetsbyrået ANSA at han har møtt stor motstand mot publiseringen av studien, siden den baserer seg på stamceller høstet på en ny og revolusjonerende måte. En av hans banebrytende artikler, som denne uken ble publisert i tidsskriftet Nature Biotechnology, er tidligere refusert av fire ulike tidsskrifter. "Det tok syv år for å få artikkelen publisert," forteller han.

De Coppi antar at årsaken til at hans artikkel er møtt med stor skepsis i visse vitenskapelige kretser, er "motstand mot tanken på å finne et alternativ til embryoniske stamceller," siden mange ledende forskere - særlig i USA - har dype interesser og store investeringer i embryoforskning. De Coppi presiserer at han selv ikke har betenkeligheter med forskning på embryo.

CWNews.com, 9. januar 2007 (9. januar 2007)

av Webmaster publisert 09.01.2007, sist endret 09.01.2007 - 20:02