Vietnamesisk statsminister gjør historisk besøk til paven

 Se også:

Den vietnamesiske statsminister Nguyen Tan Dung besøker senere denne måneden Vatikanet, forteller nyhetsbyrået AsiaNews.

Besøket den 25. januar, som ennå ikke er offisielt annonsert av Vatikanet eller i Vietnam, kan tolkes som en positiv utvikling i retning av etablering av normale diplomatiske forbindelser.

Den vietnamesiske statsministerens besøk vil bli hans første, men en delegasjon fra regjeringen i Hanoi har ved to tidligere anledninger besøkt Vatikanet for møter med representanter for Den Hellige Stol, nemlig i november 2002 og juli 2005. I tillegg har Vatikanet i årenes løp sendt flere delegasjoner til Vietnam for å diskutere utsiktene til normale diplomatiske bånd.

Man har de siste månedene sett en positiv utvikling i forholdet mellom Vatikanet og Vietnam. I november 2005 reiste kardinal Crescenzio Sepe, daværende prefekt for Kongregasjonen for Folkenes Evangelisering, til Hanoi for å ordinere 57 nye prester; en uvanlig stor gruppe i et land der regjeringen tidligere har begrenset adgangen til seminarene for å holde antall prestekandidater og prestevielser nede. I mai 2006 annonserte Vatikanet utnevnelsen av Joseph Chau Ngoc Tri til biskop av Da Nang - i forståelse med Vietnams kommunistiske regjering - en begivenhet som løste opp i en meget fastlåst situasjon som oppsto da den vietnamesiske regjering nektet å godkjenne Vatikanets utnevnelser.

Det er ca. 6 millioner katolikker i Vietnam, noe som utgjør ca. 7 % av befolkningen. I Asia er det kun på Filippinene at man finner en like høy andel katolikker.

I følge AsiaNews vil regimet i Hanoi forbedre religionsfriheten dels for at Vietnam skal kunne bli medlem av WTO, dels for at landet trenger Den katolske kirkes sosiale innsats i skoler og hjelpearbeid. Per i dag er det ingen formelle diplomatiske forbindelser mellom Den Hellige Stol og Vietnam.

CWNews.com (11. januar 2007)

av Webmaster publisert 11.01.2007, sist endret 11.01.2007 - 19:29