Det nye året byr på nye mord, kidnappinger og trusler for desperate irakiske kristne

 Se også:

Lidelsene til de kristne i Mosul synes aldri å ta slutt. Verken julen eller det nye året har gitt Iraks desperate kristne en pust i bakken. Begynnelsen av 2007 har i stedet brakt nye mord og en økende grad av trussel.

Nyhetsbyrået AsiaNews har nettopp mottatt en oversikt over kidnappinger, trusler og mord som har forekommet de siste par ukene. De to siste hendelsene er bare et par dager gamle. Sist tirsdag ble en ung kvinne som arbeidet som sekretær i en klinikk i Mosul myrdet uten grunn, mens hun var på hjemvei til den lille kristne byen Bartella. Dagen etter ble en mann fra St. Paul menighet i Mosul myrdet mens han forsøkte å gjøre motstand mot å bli bortført fra sitt eget hjem.

Lokale kilder, som foretrekker å være anonyme, forteller at så mange som 10 kristne familier, som har bestemt seg for å trosse truslene og bli værende i Irak, de siste to ukene har mottatt trusler på telefon med krav om penger til sunni-motstandsbevegelsen; ellers må de bøte med livet.

I tillegg til dette står de kristne overfor fysiske trusler og kidnappinger mot løsepenger, i blant blir hele menigheten tvunget til å samle sammen store pengesummer. Resultatet er at mange kristne har nådd et økonomisk bristepunkt.

Kirker er også blitt mål for angrep, men det rapporteres at lokale menighetsprester har overlevd juletiden til tross for at de opplever konstante trusler.

Situasjonen er ytterligere forverret ved at irakerne er henvist til farlige veier, strømstans, mangel på brensel og kulde. En anonym kilde sier: "Situasjonen er slik at ingen regjering kan hjelpe oss."

Før krigen startet i 2003, var det ca. 80- til 90.000 kristne i Mosul. Nå finnes det ingen offisielle tall å forholde seg til, men kilder i bispedømmet mener at minst en kristen hver dag forlater Mosul for godt.

Situasjonen i Mosul er dessverre ikke unik. Også fra Bagdad rapporteres det om stor usikkerhet og flere kidnappinger. Dette har blant annet medført at det kaldeiske patriarkatet har sett seg tvunget til å flytte Babel college og St. Peters seminar til Kurdistan.

AsiaNews (15. januar 2007)

av Webmaster publisert 15.01.2007, sist endret 15.01.2007 - 12:02