Prester utvist for offentlig religiøs virksomhet

 Se også:

Syv polske katolske prester og fem nonner ble mot slutten av 2006 tvunget til å forlate Hviterussland, rapporterer nyhetsbyrået Forum 18, som også kan fortelle at prestene skal ha blitt advart mot å delta i offentlig religiøs virksomhet.

P. Mariusz Ilaszewicz kan opplyse Forum 18 om at det var hans høye aktivitetsnivå, blant annet i ungdomsarbeid og alkoholrehabilitering, som var årsaken til utvisningen. En annen utvist prest, p. Jaroslaw Hrynaszkiewicz, berettet en lignende historie til Forum 18.

P. Mariusz fortalte videre at "alt en prest sier anses som politisk - dersom han snakker om mangel på trosfrihet i Hviterussland, blir han umiddelbart ansett som en motstander av systemet. Men det er grove brudd på menneskerettene i Hviterussland."

Som en protest på utvisningene arrangerte menighetsmedlemmer sultestreik til støtte for presten. Denne er nå avsluttet, og p. Mariusz sier han ble overrasket over menighetens initiativ: "De overvant frykt; det er en gryende solidaritet også i disse små landsbyene," sa han. Et menighetsmedlem fortalte Forum 18 at menigheten nå har fått en hviterussisk prest og at de lokale katolikkene ikke har fått noen forklaring på utvisningene.

Det hviterussiske konsulatet i Warszawa har advart prester som skal på korte besøk til landet om at de "ikke kan engasjere seg i religiøse aktiviteter."

CWNews.com, 12. januar 2007 (15. januar 2007)

av Webmaster publisert 15.01.2007, sist endret 15.01.2007 - 13:24