Teologisk universitet og seminar forlater usikre Bagdad - flyttes nordover

 Se også:

To eminente kristne institusjoner i Irak har av sikkerhetsmessige grunner sett seg nødt til å forlate det katolske området Dora i Bagdad og flytte nordover til Kurdistan. Den desperate situasjonen kristne opplever, blant annet med stadig økende grad av kidnapping av prester, angrep og trusler, har fått den kaldeiske patriarken i Bagdad til å beordre flytting av både Babel college - det eneste kristne teologiske universitet i landet - og St. Peter-seminaret.

Flyttingen har vært planlagt en tid - bygningene i Ankawa som skal huse institusjonene er allerede leiet - men den offisielle beslutningen ble tatt den 4. januar. Dette rapporterer biskopen i Erbil, Msgr. Rabban al Oas, til nyhetsbyrået AsiaNews. Inntil videre huser biskopen studentene i bisperesidensen.

Prosessen med å flytte Babel college og presteseminaret fra Dora til Ankawa begynte allerede den 4. august, den samme dag som den kaldeiske kirken St. Peter, en av hovedstadens fire kirker, ble rammet av bilbomber. Femten personer ble drept, og både kirken og seminaret ble skadet. I følge blogen Bagdads Håp, skrevet av irakiske kristne, var det etter denne hendelsen at mange kristne opplevde situasjonen som så usikker at de begynte å forlate nabolaget. Mange bosatte seg i det tryggere området Bagdad Jadida (Det Nye Bagdad).

St. Peter seminar har vært stengt siden i sommer. I september ble viserektor fr. Salem Basel Yaldo kidnappet mens han våget seg ut av bygningen, noe han sjelden gjorde. I desember måned ble rektor, fr. Sammy Al Raiys, anholdt og holdt fengslet i en ukes tid.

Babel college har vært stengt i flere måneder, og gjenåpningen ble nok en gang utsatt etter kidnappingen av fr. Sammy, som var den som skulle gjennomføre den høytidelige åpningen av det akademiske år. Rektoren forsvant mens han gikk til kirken Mar Khorkhis (St. Georg) i Bagdad Jadida, hvor man først planla å flytte colleget og seminaret til. Den store og økende faren fikk imidlertid patriarken til å ta en drastisk beslutning om å flytte begge institusjonene nordover.

Flyttingen, samt åpningen av det syrisk-katolske seminaret i Bakhdida (Qaraqosh), vitner om at kurdiskkontrollerte Nord-Irak for tiden oppleves som det eneste sikre sted for Iraks kristne.

AsiaNews (15. januar 2007)

av Webmaster publisert 15.01.2007, sist endret 15.01.2007 - 14:37