Tidligere KGB-spion renvasker pave Pius XII

En tidligere høyt ranket KGB-offiser hevder at Kreml og den russiske etterretning i 1960-årene fikk i oppdrag å sette i verk en bakvaskelseskampanje mot Den katolske kirke generelt og pave Pius XII spesielt.

I en av de siste utgavene av National Review Online forteller Lt. General Ion Mihai Pacepa, som til slutt hoppet av fra det tidligere Sovjet, hvordan KGB og Kreml med fullt overlegg utformet en kampanje som skulle gi et bilde av pave Pius XII som en "kaldhjertet nazi-sympatisør".

"I februar 1960 godkjente Nikita Khrushchev en topphemmelig plan for å svekke Vatikanets autoritet i Vest-Europa," skriver Pacepa. "Eugenio Pacelli, altså pave Pius XII, ble valgt som KGBs hovedmål, dets inkarnasjon av det onde, siden han hadde forlatt denne verden i 1958. 'Døde mennesker kan ikke forsvare seg', var KGBs ferske slagord."

Kodenavnet på operasjonen mot pave Pius XII var "Sete-12."

KGB benyttet seg av det faktum at erkebiskop Pacelli hadde tjenestegjort som pavelig nuntius i München og Berlin da nazistene startet sin maktkamp. "KGB ønsket å gi et bilde av ham som en antisemitt som hadde oppmuntret Hitlers Holocaust," sier Pacepa.

Med dette som formål ønsket KGB å gjøre en "lett modifisering" av originale Vatikan-dokumenter. De kalte derfor inn Pacepa, som arbeidet for den rumenske etterretningstjenesten.

Pacepa forteller at han da ble autorisert til å spre falsk informasjon til Vatikanet om at Romania var rede til å reparere sitt brutte bånd til Den Hellige Stol, i bytte mot at de fikk tilgang til arkivet - dette for å angivelig finne historisk materiale til en offisiell versjon av hvorfor de ønsket en holdningsendring til Vatikanet, samt til en appell om et rentefritt lån på en milliard dollar over 25 år.

I perioden fra 1960 til 1962 sendte den rumenske spionen flere hundre arkivdokumenter til KGB, der alle på en eller annen måte omhandlet Pius XII. Pacepa forteller at det ikke i noen av dokumentene fantes materiale med ufordelaktige opplysninger om paven, men de ble for sikkerhets skyld sendt KGB.

KGB brukte imidlertid dokumentene til å iverksette et kraftig angrep mot Pius XII. Kampanjen, som gikk under navnet "Stedfortrederen", ble iverksatt i Tyskland i 1963. Denne hevdet at Pius XII hadde støttet Hitler og oppmuntret ham til å sette i gang den jødiske Holocaust. Den tyske direktøren hevdet å ha 40 sider med dokumentasjon til støtte for dette.

Bakvaskelseskampanjen ble videreført til New York i 1964 og ble bakgrunn for en stor mengde bøker og artikler - noen til støtte for og andre med angrep mot paven.

"I dag er mange mennesker, som ikke har hørt om 'Stedfortrederen', helt overbevist om at Pius XII var en kald og ondsinnet mann som hatet jødene og hjalp Hitler til å bli kvitt dem," skriver Pacepa i National Review Online. "Som KGBs formann Yury Andropov, den ubestridte mester i sovjetisk bedrageri, pleide å fortelle meg, er folk mer tilbøyelige til å tro på smuss enn på hellighet."

Pacepa hevder at sannheten endelig har begynt å komme fram gjennom kononiseringsprosessen av Pius XII, som ble satt i gang av pave Johannes Paul II.

"Vitner over hele verden har fått fram bevis for at Pius XII var en fiende av Hitler, ikke en venn," sier Pacepa.

Han refererer også til boken "The Myth of Hitler's Pope: How Pope Pius XII Rescued Jews From the Nazis" av David G. Dalin, som har lagt fram bevis for erkebiskop Pacellis vennskap til jødene.

"Ved begynnelsen av Den andre verdenskrig var pave Pius XIIs første encyklika så anti-Hitler at Royal Air Force og det franske flyvåpen droppet 88 000 eksemplarer av den over Tyskland," konkluderer Pacepa.

Les for øvrig vårt nyhetsarkiv om striden om Vatikanet, nazismen og holocaust og om saligkåringsprosessen av Pius XII.

Catholic News Agency (30. januar 2007)

av Webmaster publisert 30.01.2007, sist endret 30.01.2007 - 13:46