Bispedømmer raskt ute med etablering av historiske kommisjoner

 Se også:

Nesten alle polske bispedømmer har opprettet egne historiske kommisjoner som skal granske samarbeidet mellom enkelte geistlige og det hemmelige politi under det gamle kommunistregimet.

I tråd med retningslinjer definert av Den polske bispekonferanse den 12. januar, har 35 av 44 bispedømmer allerede etablert historiske kommisjoner. Ti av disse eksisterte før retningslinjene av den 12. januar, og enda åtte bispedømmer danner sine kommisjoner i løpet av denne uken.

Det eneste bispedømme som foreløbig ikke planlegger å opprette en slik kommisjon, er Bielsko-Zywiecki. Biskop Tadeusc Rakoczy forklarer dette med at bispedømmet ikke ble opprettet før i 1992, slik at alle relevante dokumenter på prester og ordensfolk i hans bispedømme vil finnes i arkivene i erkebispedømmene Krakow og Katowice.

Kommisjonene skal gå gjennom myndighetenes arkiver som nå administreres av "Instituttet for nasjonalt minne", for å søke etter bevis for at prester eller ordensfolk samarbeidet med kommunistregimet i årene 1944 til 1989.

De første offisielle resultater av undersøkelsen forventes den 15. mars, når erkebispedømmet Szczecin-Kamienski i det nordvestlige Polen skal publisere sin kommisjons funn.

CWNews.com, 31. januar 2007 (1. februar 2007)

av Webmaster publisert 01.02.2007, sist endret 01.02.2007 - 15:24