Den hellige stol vil ikke skrive under FN-traktat om funksjonshemmedes rettigheter

Den hellige stol ønsker ikke å anerkjenne en FN-traktat om funksjonshemmedes rettigheter, siden den bruker et "uakseptabelt" språk som blant annet kan referere til fri abort.

Erkebiskop Celestino Migliore, Vatikanets permanente observatør til FN, har annonsert at Vatikanet ikke kan akseptere ordlyden i "Konvensjonen om funksjonshemmedes rettigheter", som ble vedtatt av FNs generalforsamling i desember 2006.

Erkebiskop Migliore understreker sterkt nødvendigheten av en traktat som sikrer funksjonshemmedes rettigheter, men sier at Vatikanet ikke kan stille seg bak traktatens behandling av "reproduktive rettigheter". Uttrykket fortolkes oftest av FN-systemet som legalisert abort. Vatikan-delegasjonen har også i forhold til tidligere FN-dokumenter uttrykt reservasjon mot bruken av uttrykket, blant annet ved uttalelsene fra Kairo- og Beijng-konferansene i henholdsvis 1994 og 1995.

Siden flere land i våre dager anser abort som en del av "reproduktive rettigheter", fortsetter erkebiskopen, har Den hellige stol kjempet mot ordlyden i den aktuelle traktaten. Slik det nå står, bestrider ordlyden "ethvert menneskes iboende rett til liv", hevder han.

"Det er absolutt tragisk at den samme konvensjonen som skal beskytte funksjonshemmede mennesker fra all diskriminering, også kan benyttes til å frarøve funksjonshemmede ufødte barn den grunnleggende retten til liv," avslutter erkebiskop Migliore.

CWNews.com, 1. februar 2007 (1. februar 2007)

av Webmaster publisert 01.02.2007, sist endret 01.02.2007 - 19:43