70 000 barnesoldater kjemper i borgerkrigen

 Se også:

Minst 70 000 barn er rekruttert som soldater i borgerkrigen i Somalia, rapporterer nyhetsbyrået Fides.

Situasjonen i Somalia er fremdeles eksplosiv, særlig i hovedstaden Mogadishu, der ca. ti mennesker er drept og enda flere skadet av granater de siste få dagene. Innbyggerne er usikre på hvem som skyter på hvem, og dette skaper en enda større utrygghet og svekker tilliten til den skjøre overgangsregjeringen som ble innsatt i Mogadishu etter at militære tropper jaget bort den islamistiske milits.

Det inernasjonale samfunn, som uttrykker stor bekymring for den manglende sikkerheten i Somalia, har gjentatte ganger bedt om at det sendes en stabiliserende afrikansk styrke inn i det lidende landet. Den siste appellen, som forrige uke kom fra FNs sikkerhetsråd, sier at man trenger en felles afrikansk fredsstyrke "for å oppnå en rask tilbaketrekning av utenlandske tropper fra Somalia" - en klar referanse til Etiopiske styrker som fremdeles er i landet, til tross for at det fra Addis Abbeba rapporteres om tilbaketrekning.

FNs sikkerhetsråd akter å sende en første undersøkende gruppe til Somalia for å analysere hvordan man best kan intervenere og oppnå fred. Sikkerhetsrådet uttrykte "dyp bekymring" for den humanitære situasjonen på Afrikas Horn og ber det internasjonale samfunn om å fortsette humanitær bistand.

Minst 70 000 barn er rekruttert som soldater i borgerkrigen, sier Qadar Aden, president for myndighetenes menneskerettighetskomité. Enkelte humanitære organisasjoner rapporterer at antall barnesoldater i Somalia kan være så mange som 200 000.

FIDES/CWNews.com, 6. februar 2007 (7. februar 2007)

av Webmaster publisert 07.02.2007, sist endret 07.02.2007 - 12:09