Var det hemmelige politi informert om attentatet på Johannes Paul II?

 Se også:

En tidligere offiser i det polske militære hevder at kommunistregimet ble informert om drapsforsøket på pave Johannes Paul II, skriver den polske ukeavisen Wprost.

Wprost har avdekket et skriftlig intervju i arkivene til "Instituttet for Nasjonalt Minne", der en militær etterretningsoffiser sier at det hemmelige politi ble varslet om det forestående attentatet få uker før det ble iverksatt den 13. mai 1981.

Den italienske parlamentarikerkommisjonen, som har gransket mordforsøket på pave Johannes Paul II i 1981, konkluderte i mars 2006 med at det var det tidligere Sovjetunionen som organiserte attentatet mot paven, grunnet hans støtte til Solidaritet-bevegelsen i hjemlandet Polen. Solidaritet ble ansett som en trussel mot kommunistregimene i Øst-Europa. Rapporten fra kommisjonen la til at Mehmet Ali Agca, som skjøt mot paven på Petersplassen, var betalt av bulgarske sikkerhetsstyrker, som igjen mottok ordre fra sine sovjetiske kolleger. Kommisjonens president Paolo Guzzanti sa at "det er hevet over all rimelig tvil at de daværende sovjetlederne beordret mordforsøket."

Talsmenn både for det tidligere KGB og den nåværende russiske sikkerhetstjeneste, FSB, avviste umiddelbart konklusjonene fra den italienske kommisjonen som "absurd".

CWNews.com, 5. februar 2007 / Zenit (6. februar 2007)

av Webmaster publisert 07.02.2007, sist endret 07.02.2007 - 15:16