Den Hellige Stol gjentar fordømmelse av dødsstraff

 Se også:

Dødsstraff "er ikke bare en benektelse av retten til liv, men også et angrep på menneskets verdighet," heter det i et budskap fra Den Hellige Stol i forbindelse med den nylig avholdte Verdenskongressen mot Dødsstraff den 1.-3. februar. Uttalelsen ble offentliggjort av Vatikanets pressekontor den 7. februar, men ble lest opp på konferansen i Paris.

"Den Hellige Stol bruker denne anledningen til å ønske velkommen og bekrefte sin støtte til alle initiativ som har som formål å forsvare alt menneskelig livs grunnleggende verdi fra unnfangelse av og til en naturlig død," heter det i budskapet.

Vatikanet anerkjenner myndighetenes forpliktelse til å forsvare sine innbyggere, men angir også at det "i dag er meget vanskelig å rettferdiggjøre" bruk av dødsstraff, siden man har andre midler for beskyttelse - deriblant reell livstidsstraff.

Den første Verdenskongressen mot Dødsstraff ble avholdt i Strasbourg i 2001. Initiativtaker er den franske menneskerettsorganisasjonen «Ensemble contre la peine de mort» (Sammen mot dødsstraff) sammen med Europaparlamentet, Den europeiske Union, Europarådet, de nasjonale parlamentene i Frankrike, Italia, Østerrike, Portugal, Belgia og Tyskland samt internasjonale organisasjoner som Amnesty International og Den internasjonale Menneskerettighetsligaen (FIDH).

Også flere katolske organisasjoner og institusjoner deltok på årets kongress.

Les artikkelen "Katolsk syn på dødsstraff"

Catholic News Service (8. februar 2007)

av Webmaster publisert 08.02.2007, sist endret 08.02.2007 - 21:48