Flere anklager mot biskoper

 Se også:

I Polen spekuleres det fortsatt rundt katolske kirkelederes mulige samarbeid med det hemmelige politi i kommunistperioden. Den 15. februar rapporterte den populære tv-kanalen Wiadomosci - dog uten å føre noe bevis - at erkebiskop Jozef Michalik fra Przemyl, formann for Den polske bispekonferanse, kan ha vært en kollaboratør. Wiadomosci hevdet at erkebiskopen under kodenavnet "Zefir" kan ha vært informant for det hemmelige politi i årene 1975-1978.

Den historiske granskningskommisjonen som er nedsatt av Den polske bispekonferanse, rapporterer imidlertid at det i det hemmelige politis arkiver ikke finnes dokumenter vedrørende erkebiskop Michalik. Erkebiskopen har selv støttet granskningen av geistlige som har fått kollaboratørmistanker kastet over seg.

Erkebiskop Michalik ble forrige uke nevnt som den ledende kandidat til å overta etter erkebiskop Stanislaw Wigelius som overhode for erkebispedømmet Warsawa. Den aktuelle artikkelen i dagsavisen Gazeta Wyborcza bygget også på spekulasjon og ubekreftet informasjon.

CWNews.com, 16. februar 2007 (20. februar 2007)

av Webmaster publisert 20.02.2007, sist endret 20.02.2007 - 12:52