Franske munker tilbake til Algerie 10 år etter massakre

En gruppe trappistmunker har planlagt å dra tilbake til Algerie etter et 11-årig fravær, for å etablere et nytt klosterfellesskap. Munkene forlot landet til fordel for Marokko i 1996, etter at syv trappister ble myrdet under den blodige borgerkrigen i Algerie.

Kardinal Philippe Barbarin i Lyon bekjentgjorde nyheten til journalister under et besøk til munkenes gravsted i Vår Frue av Atlas-klosteret. Det nå forlatte klosteret ligger nær Medea, 70 km sør for Alger. Kardinalen oppfordret til å be for dette nye initiativet, særlig fordi tidligere forsøk på å etablere en ny kommunitet har mislyktes. Kardinal Barbarin var nylig på reise i landet sammen med Azzedine Gaci, president for det regionale muslimske råd i Rhone-Alpes, i et forsøk på å fremme interreligiøs forståelse. Begge menn ledet bønner i klosterets borggård, og ba om brorskap og dialog.

I 1990-årene hadde trappistene i Vår Frue av Atlas-klosteret - det eneste klosteret i Algerie - bestemt seg for å bli værende på tross av trusler mot dem fra militante grupper. Syv ble imidlertid bortført i mars 1996 og drept av den Bevæpnede Islamske Geriljagruppen to måneder senere, etter at Frankrike avslo å forhandle om løslatelse av algirsk-islamske fanger. Munkene hadde arbeidet blant befolkningen i det fattige distriktet og blant annet sørget for gratis medisinsk behandling, et tilbud som er dypt savnet av lokalbefolkningen.

Catholic News Agency, 26. februar 2007; o: ka (28. februar 2007)

av Webmaster publisert 28.02.2007, sist endret 28.02.2007 - 10:57