Vatikanet står overfor "avgjørende øyeblikk" i forhold til Kina, i følge kardinal Zen

Kardinal Joseph Zen av Hong Kong

 Se også:

Kardinal Joseph Zen, biskop av Hong Kong, sier at Vatikanet står overfor "avgjørende øyeblikk" i forhold til Kina når Den hellige stol forsøker å etablere diplomatiske forbindelser med den kommunistiske regjeringen.

I et intervju med Associated Press onsdag den 7. mars advarte kardinalen om at situasjonen for Den katolske kirke i Kina fortsatt er "farlig og forvirrende". Kardinalen sa at han hadde hørt om nylige arrestasjoner av katolske ordensfolk, og bedyret at det er grunn til å være forsiktig i en prosess hvor man søker normalisering med Kina.

Kardinalen uttalte videre at han anså de nylige "urettmessige ordinasjonene" av en rekke biskoper uten Vatikanets godkjenning som "svært alvorlige anslag mot Kirkens enhet." Ordinasjonene gir grunn til mindre optimisme når det gjelder opprettelsen av diplomatiske forbindelser med Kina. Kardinal Zen uttrykte også skepsis med hensyn til et mulig pavebesøk til det kommunistiske landet før Olympiaden i Beijing neste år.

Kardinal Zen er for tiden i Roma for samtaler, bare uker før pave Benedikt XVI ventes å sende ut et budskap til kinesiske katolikker. Brevet skal etter sigende uttrykke Vatikanets interesse for å fortsette en ærbødig og konstruktiv dialog med den kinesiske regjeringen, og også hedre de katolikkene som har lidd for sin lojalitet til paven.

Catholic News Agency, 8. mars 2007; o: ka (15. mars 2007)