Fremstående muslimsk leder avlyste møte med paven

 Se også:

Storsjeik Mohammed Sayyed Tantawi, leder for Egypts Al Azhar-universitet, avlyste sitt planlagte møte med pave Benedikt XVI i Roma den 22. mars. Vatikanet har ikke kommentert avlysningen. Det italienske nyhetsbyrået ANSA sier imidlertid at møtet ble kansellert grunnet "imamens forpliktelser i Kairo." Det er ikke satt noen ny dato for samtalene.

Vatikanet offentliggjorde planene om møtet mellom storsjeiken og paven i februar, etter at kardinal Paul Poupard, president for Det pavelige råd for interreligiøs dialog, møtte den muslimske lederen under sitt besøk til Kairo. Offentliggjøringen forårsaket noe kontrovers, da storsjeik Tantawi selv fortalte reportere at han hverken hadde mottatt eller besvart en invitasjon. Senere ble imidlertid møtet bekreftet, og datoen ble satt til 22. mars.

Det planlagte besøket av Tantawi ble av Vatikanet ansett som et stort steg fremover for Kirkens forhold til islam, etter pavens kontroversielle foredrag i Regensburg i fjor høst. Den egyptiske geistlige har tidligere uttalt at paven bør be muslimer om unnskyldning for foredraget.

Den egyptiske imamen - som leder den viktigste høyere utdannelsesinstitusjonen i den sunnimuslimske verden - har vært under sterkt press fra egyptiske muslimske lærde og fra fundamentalistiske ledere i Islamsk Brorskap, for å avlyse sitt Roma-besøk.

CWN - Catholic World News; o: kd (23. mars 2007)

av Webmaster publisert 23.03.2007, sist endret 23.03.2007 - 18:02