80-årsjubileum for bispedømmet Pyongyang i Nord-Korea

 Se også:

Koreanske katolske kirkeledere uttrykker håp om at jubileumsfeiringen for bispedømmet Pyongyang i Nord-Korea kan bidra til en positiv utvikling for å gjenetablere Kirkens formelle nærvær i landet. Kardinal Nicholas Cheong Jin-suk av Seoul ledet feiringen den 18. mars med en jubileumsmesse. Bispedømmet Pyongyang, hvor kardinalen er apostolisk administrator, har ingen fastboende prester eller ordensfolk.

"Denne messen burde vært feiret i Pyongyang, men i realiteten er det en umulighet. Jeg ønsker å feire messe med katolikkene der snart," sa kardinal Cheong i sin preken i Myeongdong-katedralen i Seoul. Han uttrykte håp om at jubileet kan bidra til å få sørkoreanske katolikker mer interessert i Nord-Korea og katolikkene der.

Pyongyang ble skilt ut fra bispedømmet Seoul den 17. mars 1927, som et apostolisk prefektur som omfatter Pyongyang og provinsene Pyongannam-do og Pyonganbuk-do.

Til stede i jubileumsmessen var 200 katolikker som har flyktet fra Nord-Korea, i tillegg til ca. 1800 andre troende. Matthias Ko Won-ik (79), som er født i Chunghwa sør for Pyongyang og er president for den Sør-Korea-baserte organisasjonen Pyongyangs Katolske Forening, fortalte nyhetsbyrået UCA News den 19. mars at den første generasjonen katolikker som flyktet fra Nord-Korea nå er i ferd med å dø ut. Foreningen har ca. 50 medlemmer som er født i Nord-Korea men som nå bor i Sør-Korea. De fleste av disse er over 80 år. "Før vi alle er døde burde vi dra til nord og identifisere de gamle stedene som tilhører Kirken," sa Ko. "Jeg har et intenst ønske om å fritt kunne reise til Nord-Korea for å peke ut de steder der det har stått kirker, for å gjenoppbygge bispedømmet." Ko flyktet til Sør-Korea i 1947 sammen med sin eldste bror, og etterlot foreldre og en yngre bror i nord. Han vet den dag i dag ikke hva som har skjedd med dem.

Før 1950 hadde Pyongyang 28 700 katolikker, betjent av en biskop og 15 prester i 23 menigheter, fortalte p. Jerome Chang Keung-sun, sekretær for Foreningen for bispedømmeprestene i Pyongyang. Foreningen har ca. 20 førstegenerasjonsprester fra nord, inkludert de som studerte i seminarene der. Man har også ca. 10 andregenerasjonsprester - altså prester som har foreldre fra Nord-Korea. "Foreningen eksisterte kun i navnet frem til vi begynte å forberede dette 80-årsjubileet. Med denne feiringen som drivkraft vil vi nå diskutere hvordan vi kan gjenoppbygge Kirken i Nord-Korea," fortalte p. Chang UCA News den 20. mars. P. Chang fortalte videre at det i Pyongyang ikke fant sted noen markering av jubileet.

Jubileumsmessen i Seol ble koncelebrert av biskop Peter Lee Ki-heon fra militærordinariatet, emeritert erkebiskop Victorinus Youn Kong-hi av Kwangju og emeritert biskop Michael Park Jeong-il av Masan, alle opprinnelig fra bispedømmet Pyongyang.

Også biskop John Chang Yik av Chunchon, president for Den Koreanske Bispekonferanse og apostolisk administrator for bispedømmet Hamhung, og abbed Simon Ri Hyeong-u, apostolisk administrator for Tokwon territoriale abbedi, koncelebrerte. Hamhung og Tokwon er Nord-Koreas to andre kirkelige territorier, ved siden av Pyongyang.

Erkebiskop Emil Paul Tscherrig, apostolisk nuntius til Korea, ba de troende om å be for "nordkoreanske brødre og søstre i nord". Han oppfordret også sørkoreanske katolikker til å "vitne om sin kristne solidaritet gjennom sjenerøse gaver" til det utarmede og fattige Nord-Korea.

Som en del av jubileet arrangerte også Pyongyang bispedømmekontor, som holder til i Seoul, en fotoutstilling på det katolske senteret - med bilder fra kirkebygninger og Maryknoll-misjonærer som arbeidet i Pyongyang så tidlig som i 1923, da Korea var en japansk koloni. I 1939 ble prefekturet Pyongyang forfremmet til et apostolisk vikariat, og biskop William O'Shea fra Maryknoll-kongregasjonen ble første apostoliske vikar. Det neste tiår gikk bispedømmet gjennom alle former for prøvelser. Innen seks måneder etter at konflikten mellom Japan og USA startet i desember 1941, deporterte Japan Maryknoll-prester og søstre. Erkebiskop Paul Ro Ki-nam av Seoul, den første koreanske biskop, tjenestegjorde da som vikariatets administrator inntil biskop Francis Hong Yong-ho ble apostolisk vikar i 1943. To år senere, etter Koreas frigjøring fra Japan ved slutten av Annen Verdenskrig, ble Korea delt i det Sovjet-støttede kommunistiske nord og det USA-støttede sør. Nord-Sør-splittelsen ble enda sterkere etter Korea-krigen i 1950-1953, som ble utløst av Nord-Koreas forsøk på å gjenforene Korea-halvøya ved makt. Krigen endte med våpenstillstand, men ikke med fredsavtale - noe som betyr at Nord- og Sør-Korea fremdeles formelt sett er i krig. Biskop Hong ble arrestert av kommunistene i 1949 og forsvant. I tiden mellom 1949 og 1950 ble alle prester og søstre som var igjen i Nord-Korea henrettet, eller de forsvant. Kommunistregimet konfiskerte alle kirkelige eiendommer. Vikariatet ble forfremmet til bispedømme i 1962.

I følge kirkelige kilder er det i dag ca. 3000 katolikker i nord som praktiserer sin tro i "huskirker" over hele landet. Ca. 800 av disse bor i Pyongyang, hvor ca. 150-200 samlet seg søndag til en liturgy i Changchung-kirken, den eneste katolske kirke i Nord-Korea.

UCA News (26. mars 2007)

av Webmaster publisert 26.03.2007, sist endret 26.03.2007 - 16:58