Paven sørget over krig, grusomheter og "kontinuerlig blodbad" i Irak

I sitt påskebudskap sørget pave Benedikt XVI over de utallige kriger som plager verden, deriblant det "kontinuerlige blodbadet" i Irak og situasjonen i Darfur i Somalia. "Det skorter ikke på naturkatastrofer og menneskeskapte tragedier med utallige ofre og enorme materielle ødeleggelser" i verden, sa Den hellige far i sitt budskap Urbi et Orbi første påskedag, som ble kringkastet til millioner av mennesker i over 65 land. Paven understreket spesielt sin bekymring for alle som lider under undertrykkelse, sult, sykdom, terrorisme, kidnappinger og "volden som enkelte synes å rettferdiggjøre i religionens navn". Mens det synes å være "visse håpets tegn i dialogen mellom israelske og palestinske myndigheter, kommer det ikke noe positivt fra Irak, som er revet i stykker av et kontinuerlig blodbad mens sivilbefolkningen flykter," sa han. Den politiske krisen i Libanon, ustabiliteten i Afghanistan, kaoset i Somalia, den økonomiske kollapsen i Zimbabwe og "den katastrofiske, og dessverre undervurderte, humanitære situasjonen" i Darfur, er noen av de andre stedene paven ba verden om å rette oppmerksomhet mot.

Les hele pavens budskap (engelsk).

Paven ga sitt budskap "til byen og verden" fra buegangen foran Peterskirken, etter å ha feiret påskemessen søndag morgen. Vatikanet var badet i solskinn mens paven talte, og buegangen var pyntet med tulipaner og epleblomster, som tradisjonen tro var fraktet fra Utrecht for å pynte basilikaen påskedag.

Flere timer tidligere ledet paven påskevigilien, hvor han blant annet døpte seks kvinner (deriblant to fra Kina) og to barn under den tre timer lange seremonien. Langfredag ledet han tusenvis av troende i korsveien ved Colosseum, og skjærtorsdag morgen feiret han oljevigselsmesse med Romas presteskap før han innledet påskens hellige triduum med messen til minne om Herrens nattverd i Laterankirken torsdag kveld.

Det pavelige råd for sosial kommunikasjon forteller at 108 fjernsynsstasjoner fra 67 land kringkastet pavens påskebudskap. Nesten 70 stasjoner, fra 41 land, sendte korsveien langfredag.

CNS - Catholic News Service; o: kd (10. april 2007)

av Webmaster publisert 10.04.2007, sist endret 10.04.2007 - 11:38