Selvmordsangrep i kristen landsby i Nord-Irak

 Se også:

Blant de sårede etter selvmordsbomben i den kristne landsbyen Tell-el-skop nord-øst for Mosul den 24. april, er det flere barn og også to dominikanerinner. Selvmordsangrepet har fått kirkeledere til å slå alarm og til å trygle Den hellige stol om hjelp. "Finn en utvei, en måte å redde oss på, Kirken over hele Irak er i stor fare, vi trygler Vatikanet om å hjelpe oss til å bringe våre røster ut til verden." Appellen gitt av msgr. Rabban al Qas, kaldeisk erkebiskop av Amadiyah og Erbil, kunne nærmest synes som et ultimatum.

Biskopen snakket med AsiaNews fra Kurdistan, som inntil nylig var en fredfull oase hvor Iraks kristne kunne bosette seg og leve i trygghet. Han fortalte om en "skremmende situasjon" for de kristne fellesskap i de store byene og i de små landsbyene. Angrepet i Tell-el-skop den 24. april, da en bilbombe eksploderte i nærheten av Det Kurdiske Demokratiske Partis hovedkvarter, var ikke det første av sitt slag. Eksplosjonen påførte dominikanerinnenes kloster og en barneskole og barnehage, som drives av søstrene, store skader. Minst 10 personer ble drept, blant dem to barn. Blant de 140 sårede var det to dominikanerinner. En av søstrene fortalte AsiaNews at eksplosjonen traumatiserte de små barna, som inntil nå ikke har opplevd lignende vold i sin landsby. I følge lokale, katolske kilder, har de stadig tiltagende angrepene nord i Irak konfesjonelle årsaker: "De ønsker å angripe kristne og religiøse minoriteter for å vise at USA ikke har mulighet til å etablere noen som helst sikkerhetsplan eller beskyttelsesbarriere for å beskytte dem." I følge kildene ligger det også politisk-økonomisk motivasjon bak: "Samtidig som de vil angripe de kristne, ønsker de også å angripe kurderne, siden grupperinger i Irak og også andre land ikke aksepterer kurdernes hevd på Kirkuks oljereserver," la kilden til.

Det er imidlertid fremdeles de kristne i Bagdad og Mosul som lider mest. Kirkelige kilder i Bagdad bekrefter at massakrene i det katolskdominerte Dora-kvartalet, hvor bevæpnede Sunni-grupper dreper Shia-muslimer og tvinger de kristne til konversjon eller eksil, fortsetter med uforminsket styrke. Selv kristne som tidligere har uttrykt håp om et fritt og fredelig Irak, snakker nå om "et land uten håp, minst ti år fremover i tid."

AsiaNews (27. april 2007)

av Webmaster publisert 27.04.2007, sist endret 27.04.2007 - 17:03