Frigjøringsteologi: Perspektiver fra pave Benedikt

 Se også:

Pave Benedikt XVI i Brasil:

Pave Benedikt XVI kommenterte frigjøringsteologien og drapet på erkebiskop Oscar Romero i El Salvador i 1980, i en spørsmålsøkt med journalister på flyet til Brasil 9. mai.

Frigjøringsteologien har hatt betydelig innflytelse i Latin-Amerika, og særlig i Brasil. Tidligere kardinal Joseph Ratzinger var kjent som en sterk kritiker av den frigjøringsteologiske bevegelse da han virket som prefekt for Troskongregasjonen. Derfor vil pave Benedikts Brasil-reise denne uke bli fulgt nøye for å spore tegn på hans holdning til den politiske tolkningen av evangeliet.

På spørsmål fra journalister om dette tema tilkjennega paven at spørsmålet om frigjøringsteologi fortjener en seriøs diskusjon. "Det er rom for en legitim debatt," sa han, "om hvordan man skaper vilkår for menneskets frigjøring, og om hvordan man kan gjøre Kirkens lære mer virkningsfull" når man anvender katolsk undervisning på samfunnslivet.

I sin periode som leder for Troskongregasjonen advarte kardinal Ratzinger mot fristelsen til å se det kristne budskap utelukkende i en politisk kontekst, og på denne måten miste Jesu sentrale rolle i frigjøringen av mennesket. Under hans lederskap utga kongregasjonen to dokumenter som understreket dette tema: "Instruksjon om visse aspekter ved frigjøringsteologien" fra 1984 og "Instruksjon om kristen frihet og frigjøring" fra 1986. Kongregasjonen har også utstedt advarsler vedrørende arbeider av teologer, der hvor man anså at det sentrale fokus på Kristi offer og Kirkens misjon ble satt på spill.

Under sin flyreise til Brasil 9. mai snakket paven også om erkebiskop Oscar Romero, som var en frittalende røst for sosiale omveltninger før han ble skutt ned av en høyreorientert "dødsskvadron" under en messe i kapellet på området til San Salvadors "Guddommelige Forsyn" sykehus. I en kommentar til en ny bok om den drepte erkebiskop, sa paven at erkebiskop Romero ikke måtte bli sett på bare som en politisk figur.

"Han ble drept midt under konsekrasjonen i Eukaristifeiringen," bemerket paven. "Derfor er hans død et vitnesbyrd om troen."

CWN - Catholic World News (10. mai 2007)