Prelats uttalelse om kloning å forstå som trussel?

En australsk lovgiver har bedt om en parlamentarisk undersøkelse av en katolsk erkebiskop som har advart politikere mot å stemme til støtte for bruk av terapeutisk kloning. Fred Riebeling, formann for den lovgivende forsamlingen i Vest-Australia, uttaler at han ønsker å avhøre erkebiskop Barry Hickey av Perth. Erkebiskopen har nemlig uttalt at katolske medlemmer av lovgivende forsamlinger ikke bør motta kommunion dersom de stemmer for lovforslaget som vil åpne for bruk av terapeutisk kloning.

Riebeling hevder at erkebiskopens offisielle uttalelser må forstås som trusler mot parlamentsmedlemmer. "Han har sagt at han ikke har kommet med trusler," uttalte Riebeling. "Jeg tror han må være den eneste personen i Australia som ikke opplever det slik."

Australias statsminister John Howard har gått offentlig ut og forsvart erkebiskop Hickey, idet han hevder at man ikke kan tolke erkebiskopens uttalelse som en trussel. Erkebiskop Hickey uttalte nemlig at katolikker som stemmer for legalisering av kloning "handler mot Kirkens lære i en svært alvorlig sak, og de burde, i rettferdighetens navn, ikke stemme i den retning; dersom de imidlertid gjør det, bør de i rettferdighetens navn ikke gå til kommunion."

Erkebiskopens uttalelser kom like etter at en annen australsk prelat, kardinal George Pell av Sydney, advarte lovgivere om at å stemme for kloning kan få "konsekvenser for deres plass i Den katolske kirkes liv."

Hverken erkebiskop Hickey eller kardinal Pell truet med å ekskommunisere politikere, og ingen av dem varslet at de ville nekte å dele ut kommunion til lovgivere som støtter forslaget - selv om kardinal Pell lot denne muligheten stå åpen.

En talsmann for erkebispedømmet Perth sa at erkebiskop Hickey vil samarbeide dersom parlamentet ønsker å etterforske saken.

CWN - Catholic World News (8. juni 2007)

av Webmaster publisert 08.06.2007, sist endret 08.06.2007 - 12:09