Erkebiskop Ncube anklager Mugabe for hjernevasking

Erkebiskop Pius Ncube av Bulawayo

 Se også:

Robert Mugabes regime i Zimbabwe trener opp unge menn gjennom å hjernevaske dem i militærleirene, hevder erkebiskop Pius Ncube.

Erkebiskopen av Bulawayo hevder til organisasjonen "Hjelp til Kirken i nød" at president Mugabe benytter seg av ekstreme pressmidler for å opprettholde og styrke sin kontroll over landet. Ved et nylig prestemøte, forklarer erkebiskopen, dukket flere av disse unge politimennene opp og insisterte på å delta i møtet. Da de ble bedt om å forlate det ikke-politiske møtet, krevde de å få snakke med sjefen.

Erkebiskop Ncube forklarer videre at regimets kontroll og bruk av skrekk og trusler som virkemidler bare øker i omfang, ikke minst siden det skal holdes valg neste år. "Denne trusselkampanjen har som formal å bryte ned folket," hevder erkebiskop Ncube, og nevner spesielt at over 600 personer nylig ble arrestert, torturert og holdt i forvaring i ukesvis. Situasjonen i landet blir stadig mer kritisk, og man opplever en ekstrem inflasjon.

Flere og flere forlater landet, blant dem mange barn og unge. Mange av disse krysser grensen til fots uten og uten noen form for beskyttelse eller følge. Noen utsettes for seksuelle overgrep, forteller Ncube videre. Til sammen antar man at ca. 3.5 millioner av landets 12.9 millioner innbyggere har flyktet eller er på flukt.

Ett av ti barn i landet er foreldreløse, noe som gjør Zimbabwe til det land i verden med flest foreldreløse barn. 38 000 husholdninger administreres av barn.

Erkebiskop Ncube appellerer sterkt til Vesten om hjelp til folket i Zimbabwe. Kirken arbeider intensivt med å skaffe bistand, men, forklarer erkebiskopen, det rekker ikke til annet enn "en dråpe i havet."

Zimbabwes katolske biskoper har tidligere fordømt Mugabes "åpenlyst korrupte lederskap" og krever politiske endringer i landet. Erkebiskop Ncube har i tillegg stilt seg i bresjen for gatedemonstrasjoner og bedyrer at han er villig til å ofre livet i motstandskampen. "Vi må reise oss, selv fremfor flammende våpen," uttalte erkebiskopen i mars.

ZEN - Zenit (13. juni 2007)

av Webmaster publisert 13.06.2007, sist endret 13.06.2007 - 14:12