Pontifikalmesse på Filefjell 8. juli

Søndag den 8. juli kl. 13.00 feirer biskop Bernt Eidsvig Can.Reg. av Oslo messe i St. Thomaskapellet på Filefjell, på invitasjon fra Valdres katolske forum. Etter messen er det kirkekaffe på kirkebakken.

Den opprinnelige kirken på Filefjell stammet fra 1100- eller 1200-tallet og var viet til den hellige Thomas Becket. Thomas Becket var en populær helgen i Norge i katolsk tid, og kirken på Filefjell var en viktig valfartskirke. Den gamle kirken ble revet i 1808, men en ny ble reist i 1971. Den nye Thomaskirken er økumenisk, og en tradisjon med årlige katolske messer der ble innarbeidet. Denne skikken lå nede en stund, men Valdres Katolske Forum har de senere år tatt den opp igjen, med god oppslutning.

Veien over Filefjell er en eldgammel ferdselsåre mellom Østlandet og Vestlandet, i flittig bruk allerede i vikingetiden. I området ved Kyrkjestølene, den gamle kirkeruinen og den nåværende St. Thomaskirken, var det sannsynligvis allerede i før-kristen tid et fast samlingssted for høysommerfest for bygdene på begge sider av fjellet, og senere ble messe- og markedstradisjonene ble holdt vedlike i flere hundre år. Filefjell var derfor ikke noe unaturlig sted å bygge kirke i middelalderen. Den opprinnelige St. Thomaskirken ble altså sannsynligvis bygget rundt 1100-tallet og var en stavkirke. Inntil den ble revet, valfartet folk fra bygdene i Valdres, Hallingdal, Lom, Skjåk og Sogn til relikvieskrinet på Filefjell. Den 2. juli, Syftesokdagen, var fast messedag. Den nåværende St. Thomaskirken ble bygget ved siden av ruinene fra den opprinnelige kirken. I klokkestøpulen henger to klokker fra den gamle St. Thomaskirken, datert til hhv. 1300- og 1600-tallet. Fremdeles spilles den eldgamle og vakre hardingfeleslåtten "Thomasklokkene på Filefjell" av spelemenn fra Valdres og Hallingdal.

KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (28. juni 2007)

Valdres katolske forum / NAFs veibok / KI-Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (28. juni 2007)

av Webmaster publisert 28.06.2007, sist endret 28.06.2007 - 11:42