Lefebvres etterfølger takker paven

 Se også:

Pave Benedikt XVIs apostoliske brev som åpner for utvidet bruk av 1962-missalet, gir Kirken tilbake sin liturgiske tradisjon, uttaler St. Pius X-selskapet. Biskop Bernard Fellay, som etterfulgte grunnleggeren erkebiskop Marcel Lefebvre som generalsuperior for prestebrorskapet, uttalte til pressen lørdag den 7. juli at "Summorum Pontificum" sørger for at Johannes XXIIIs missale igjen kommer til sin rett og at paven med det apostoliske brevet "klart anerkjenner det faktum at den aldri ble forbudt." Brorskapet "er dypt takknemlige til Den hellige far for dette store åndelige gode", tilføyde generalsuperioren.

Biskop Fellay erkjenner at "det fortsatt gjenstår problemer", men brorskapet "ønsker at det lovende klimaet som nå er blitt etablert, gitt Den hellige stols nye disposisjoner, vil gjøre det mulig, etter at dekretet om ekskommunikasjon som fortsatt binder deres biskoper har blitt trukket tilbake, å mer inngående overveie de omdiskuterte dogmatiske problemstillingene."

Erkebiskop Lefebvre, som grunnla St. Pius X-selskapet i 1970, reiste tvil rundt noen av nøkkelpunktene ved Det annet vatikankonsil. Pave Johannes Paul II slo i det apostoliske brevet "Ecclesia Dei" fast at Lefebvre-selskapets "illegitime" ordinasjon av fire biskoper i 1988 var en "skismatisk handling". Ordinasjonene førte til at forsøkene på å skape enighet mellom Den hellige stol og gruppen brøt sammen. Det var daværende kardinal Joseph Ratzinger, prefekt for Kongregasjonen for troslæren, som på den tid hadde ansvar for dette arbeidet.

I et franskspråklig brev datert 7. juli 2007 og adressert til Pius X-selskapets medlemmer, antydet biskop Fellay at trofastheten til liturgien som var i kraft fra 1962 "aldri var en ulydig handling." Fellay la til at det de kommende måneder er nødvendig å observere "hvordan disse tiltakene faktisk blir anvendt av biskoper og sogneprester."

Erkebiskop Lefebvre døde i mars 1991 og ble da etterfulgt av biskop Fellay, en av de illegitimt ordinerte prelatene, som leder for Pius X-brorskapet. Pave Benedikt XVI mottok den 29. august 2006 biskop Fellay i en privat audiens i Vatikanet.

ZEN - Zenit (10. juli 2007)