SSPX-leder kaller Summorum Pontificum "et stort sprang"

 Se også:

Overhodet for St. Pius X-selskapet (SSPX) beskriver pavens siste motu proprio, som åpner for en utvidet bruk av missalet promulgert av pave Johannes XXIII i 1962 (gjerne kalt den tridentinske eller den latinske messen), som "ikke et steg, men et stort sprang i riktig retning" mot full forsoning mellom Lefebvristene og Den hellige stol.

I et intervju med den spanske dagsavisen La Razon, sier biskop Bernard Fellay, generalsuperior for SSPX, at offentliggjøringen av Summorum Pontificum den 7. juli var en "historisk dag" for Kirken. Pave Benedikt XVIs gest kan gi "ekstraordinær overnaturlig hjelp i en tid med stor krise" i Kirken.

Det var i samtale med den anerkjente italienske katolske journalisten Vittorio Messori at biskop Fellay kom med sine uttalelser. Messori selv publiserte nylig en kommentar i avisen Corriere della Sera, hvor han skriver at pavens apotoliske brev er en viktig "del av Ratzinger-strategien: Å klargjøre at Annet Vatikankonsil ikke er et brudd med fortiden."

I et annet intervju foretatt av journalisten Brian Mershon for The Remnant, signaliserte biskop Fellay optimisme rundt utsiktene til nok et forsonende trekk fra Vatikanets side; nemlig opphevelse av dekretet som ekskommuniserer SSPXs biskoper, som ble ordinert av den nå avdøde erkebiskop Lefebvre uten det nødvendige samtykke fra Roma. SSPX har understreket at betingelsene for forsoning med Den hellige stol er nettopp opphevelsen av dekretet, samt en universell anerkjennelse av den latinske messen. Ifølge biskop Fellay skal Vatikan-representanter ha fortalt ham at en opphevelse av ekskommunikasjonen vil være "mindre vanskelig enn enn motu proprien."

CWN - Catholic World News (13. juli 2007)