Myndighetene tillot ikke konsert arrangert av patriarkatet

 Se også:

Tyrkiske nasjonalister har fremtvunget avlysning av en konsert organisert av patriarkatet i Konstantinopel. Dette er nok et trekk fra myndighetenes side for å rette et offentlig press på de ortodokse lederne i landet, hevder nyhetsbyrået Asia News.

Det var på bakgrunn av påtrykk fra nasjonalistiske grupper at myndighetene trakk tilbake en tillatelse til å holde konserten, som skulle arrangeres i forbindelse med en ungdomskonferanse. Den innstilte konserten kommer kort tid etter at myndighetene offentliggjore en rettskjennelse om at patriarken av Konstantinopel kun har rett til å kalles en lokal religiøs leder. Myndighetene ønsker altså å frata patriarken sin rett til å bære tittelen "Økumenisk Patriark". Patriarken av Konstantinopel, som tradisjonelt i den ortodokse verden anerkjennes som "fremst blant likemenn" og derved (i ære) anses som den øverste leder av De ortodokse kirker, har ofte protestert mot manglende religionsfrihet for landets kristne minoritet.

Konflikten mellom Ankara-myndighetene og det ortodokse patriarkat er i dag et sentralt anliggende, ikke minst i lys av Tyrkias søknad om medlemskap i EU. Flere er skeptiske til Tyrkias medlemskap nettopp grunnet landets forhold til menneskerettighetene og behandlingen av minoritetsgrupper.

CWN - Catholic World News (19. juli 2007)

av Webmaster publisert 19.07.2007, sist endret 19.07.2007 - 13:54