Polske biskoper drøfter omstridt "Radio Maryja"-sjef

Flere polske biskoper skal ha bedt Vatikanet om sanksjoner mot den omstridte "Radio Maryja"-sjef Tadeusz Rydzyk. Det sier opposisjonspolitiker og senator Jaroslaw Gowin til dagsavisen "Dziennik" i Warszawa. Biskopene, som ikke er nevnt med navn, skal ifølge den borgelige høyreliberaleren Gowin være bekymret for at Rydzyks virksomhet kan få "katastrofale følger for Kirkens autoritet." Biskopene skal ta opp "Rydzyk-saken" den 25. august i Czestochowa.

P. Rydzyk var søndag den 5. august i Castel Gandolfo med en gruppe redemptoristpatre, og hadde i etterkant av angelusbønnen et kort møte med pave Benedikt XVI. Ifølge "Radio Maryja" skal paven i den forbindelse ha velsignet stasjonen og dens arbeid. Etter kraftig kritikk fra jødisk hold gjorde Vatikanet det klart på torsdag at det "ikke på noen måte er skjedd noen endring i Den hellige stols velkjente holdning med tanke på forholdet mellom katolikker og jøder."

Dagsavisene "Gazeta Wyborcza" og "Rzeczpospolita" hilste velkommen denne erklæringen fra Vatikanet. Den hellige stol har tilbakevist fremstillingen til "Radio Maryja" om at møtet mellom paven og p. Rydzyk skal ha vært en privataudiens. Den liberale avisen "Gazeta Wyborcza" vurderte erklæringen som "lakonisk, men vel også ironisk." Den konservative avisen "Rzeczpospolita" roste Vatikanet for ikke å la seg misbruke av p. Rydzyk, og sa at det er på tide at den polske bispekonferansen tar affære mot pateren.

P. Rydzyk skal i en høyskoleforelesning ha skjelt ut presidenten som "en bedrager, som har føyet seg etter den jødiske lobby." Ifølge lydopptak sa Rydzyk videre at jødene vil "tilsnike" seg 65 milliarder dollar fra Polen på grunn av jødepogromene i Jedwabne, hvor flere hundre jøder ble myrdet i 1941.

Presidenten for forbundet av jødiske menigheter i Polen, Piotr Kadlcik, kalte Rydzyks uttalelse for "svært farlig", og sa at milliardkravet er en løgn.

KAP - KathPress (10. august 2007)

av Webmaster publisert 10.08.2007, sist endret 10.08.2007 - 15:48